Det som ble karakterisert som verdens første Trashteck afterwork samlet mer enn 150 mennesker på Blindern en kald torsdag ettermiddag. Initiativtakerne kan konstatere at konseptet med paneldebatt, korte «pitch» fra bedrifter og etterfølgende mingling med pizza og øl traff særdeles godt.
Og initiativtakerne til arrangementet der avfallsbransjen og tech-miljøet skulle møtes, var Øyvind Moen, relativt nybakt adm.dir. i Franzefoss Gjenvinning, og Ulrikke Lien, CEO i Sensorita. – Skal avfallsbransjen komme videre må vi ha en felles plattform om samarbeid om teknologi. Vi trenger også en erfaringsutveksling med andre bransjer. At så mange i og utenfor bransjen har funnet veien hit er svært gledelig, sier Moen til Kretsløpet.
Og til å gjennomføre fikk Moen og Lien med seg Avfall Norge og Startuplab, den såkalte tech-inkubatoren for gründere ved Forskningsparken på Blindern. – Vi hadde håpet på 50 påmeldinger. I stedet måtte vi sette strek for påmeldingen ved 170 forteller Heidi Hopstock i Avfall Norge, som selv tidligere har vært ansatt i Startuplab. Hun kan også fortelle at Startuplab, som med sine mer enn 110 aktive medlemsbedrifter karakteriseres som landets største inkubator, foruten å være vertskap også sto for serveringen.
Men hva så med det faglige innholdet? Det kan konstateres en stor for tro på at teknologiutvikling kan bringe bransjen videre i retning sirkulærøkonomi. Det handler mye om utvikling av sensorteknologi og analyseverktøy for en «smartere» avfallshåndtering, men også om rent praktiske utfordringer. Blant bedriftene som slapp til fra scenen var Høine, som driver med noe så håndfast som ombruk av murstein.
Og i panelsamtalen, der både private konkurrenter og offentlige aktører entret scenen, ble barrierer imot tettere samarbeid adressert. Offentlige aktører konkurrerer ikke seg imellom og har lettere for å dele erfaringer. Men det hersket enighet om at et samarbeid om innovasjon er nødvendig for å komme videre. Det samme gjelder behandlingsløsningene.
– Det er betydelige skalafordeler i avfallshåndteringen. Vi kan ikke ha mange store behandlingsanlegg for enhver fraksjon, forklarer Øyvind Moen til Kretsløpet.
Og i etterkant av arrangementet forteller Heidi Hopstock at de fem bedriftene som fikk presentere seg fra scenen i løpet av kvelden gjorde flere avtaler om oppfølgingsmøter med aktører i avfallsbransjen.