I en landsby i Litauen undersøker miljømyndighetene en rekke lovbrudd. Midt i det hele står en norsk forretningsmann.
Det er Klassekampen som skriver dette.
Før sommeren i fjor begynte det å stinke i landsbyen Skaidiškės sørøst i Litauen. En kjemisk lukt som ga smerter i øynene, kvalme og hodepine. Slik beskriver en innbygger lukta til LRT, Litauens allmennkringkaster.
Lukta stammet fra anlegget til selskapet Eko Perdirbimas. Der blir det vasket, kvernet og produsert pellets av plastavfall. I samme bygning ligger også selskapet Retroplast, som sorterer plast.
Bak begge selskapene står en norsk plasteksportør og forretningsmann. Nå granskes selskapene for flere miljølovbrudd.
Litauiske myndigheter bekrefter overfor Klassekampen at de samarbeider med Miljødirektoratet i Norge.
Eier litauiske selskap
Det finnes ingen offentlig oversikt over hvilke selskaper som sender mest plastavfall ut av landet. Norge er imidlertid blant de største eksportørene til EU, bare slått av Storbritannia og USA.
Polymertrade er et av selskapene som eksporterer norsk plast til utlandet. Skiensmannen Per Haakonsen er daglig leder og eier 70 prosent av selskapet sammen med familiemedlemmer.
I 2024 eksporterte Polymertrade 8000 tonn plastavfall til Skaidiškės, forteller Haakonsen til Klassekampen.
Også i Litauen er nordmannen på eiersida av to plastselskaper. Gjennom Polymertrade, og som privatperson, eier han 15 prosent av aksjene i Eko Perdirbimas og 40 prosent av Retroplast.
Det var den litauiske allmennkringkasteren som først omtalte nordmannens eierforhold til selskapene i fjor høst. Litaueren Vytautas Vencius er daglig leder og hovedaksjonær i selskapene.
Fikk flere pålegg
Drifta til selskapene reguleres av utslippstillatelser. 25. juni i fjor var representanter fra miljøvernavdelingen under det litauiske Miljødepartementet på et planlagt tilsyn hos Eko Perdirbimas. Der fant de flere lovbrudd:
Brudd på regelverket for lagring av avfall.
Mangelfulle regnskap.
Selskapet slapp ut forurenset avløpsvann og slam under behandlingen av plasten, uten tillatelse.
Eko Perdirbimas manglet også en oversikt over egne forurensings- og utslippskilder, og hadde mangelfull rapportering. I begynnelsen av oktober fikk selskapet pålegg om å skaffe seg en slik oversikt og levere den til myndighetene, samt stanse drifta av avløpsrensesystemet. Sistnevnte pålegg ble anket.
Også under en inspeksjon av Retroplast ble det funnet flere brudd, som selskapet ble bedt om å rette opp i.
Skal flytte anleggene
Ifølge Miljøvernavdelingen i Litauen fortsetter de granskingen og undersøker om utslippene har ført til forurensing av elva Dunaika.
Per Haakonsen avviser dette på det sterkeste.
– Det er tatt vannmålinger flere ganger, og vi har fått beskjed om at det ikke er funnet noen avvik, sier han og legger til:
– At lokalbefolkningen sier at man forurenser vannet, er noe annet.
– Det er miljømyndighetene som sier at de fortsatt undersøker mulig forurensing av vann.
– Noen i lokalmiljøet ringer cirka én gang i uka og sier «De forurenser vannet vårt.» Da må de undersøke, gang på gang.
– Har du kjent lukta sjøl?
– Jeg har vært der flere ganger, og lukta har ikke vært i nærheten av det som beskrives. Men jeg har ikke grunnlag for å si at det aldri har lukta på den måten noen i lokalbefolkningen har gitt uttrykk for, sier Haakonsen.
Han medgir at plastanlegget bør være lokalisert lenger unna bebyggelse og folk. Innen halvannet år skal Eko Perdirbimas og Retroplast flytte drifta ut av Skaidiškės, til et større område. Flyttingen har vært planlagt over lengre tid grunnet økte leiepriser og et ønske om større plass for å utvide virksomheten.
Haakonsens selskap Polymertrade har også lagt planer i Norge. I løpet av denne våren begynner byggingen av et sorteringsanlegg for plast i Bjorstaddalen Næring i Skien. Planleggingen begynte for to år siden, etter ønske fra samarbeidspartnere.
– Aldri alvorlige brudd
Fra Litauen avviser daglig leder Vytautas Vencius at selskapenes aktiviteter har hatt betydelig negativ påvirkning på miljøet. I en e-post til Klassekampen viser han til at virksomheten er regulert og ført tilsyn med av statlige myndigheter.
«Til dags dato har våre selskaper aldri blitt funnet skyldige i alvorlige brudd, og vi har alltid tatt hensyn til anbefalinger og kommentarer fra tilsynsmyndighetene», skriver han og legger til at de har sendt inn rapporten om luftforurensningskilder, som ble etterspurt, til godkjenning.
Ifølge Vencius stammet lukta fra en avfallstank som ble stående utendørs for lenge på grunn av en forglemmelse. Han skriver at lukta ble håndtert da de oppdaget det. Han nekter for at lukta fra den tanken kan ha nådd landsbyen.
Eko Perdirbimas og Retroplast har bedt Litauens parlament om å stanse granskingen fordi den hindrer selskapenes normale virksomhet. Derfor har Miljødepartementet blitt bedt om å vurdere å gjennomføre en revisjon av miljøvernavdelingen. Det viser en e-post fra parlamentet Klassekampen har fått videresendt fra Haakonsen.
Samtidig som granskingen pågår i Litauen, har Miljødirektoratet i Norge gitt Polymertrade tillatelse til å eksportere meldepliktig norsk plast til Litauen i 2025. Selskapet venter på endelig godkjenning fra Litauen.
Alt ifølge Klassekampen