Oslo REG oversendte sin redegjørelse om Romerike Biogass (RBA) til Sirin Stav, Oslos byråd for miljø og samferdsel, i november. Her anbefales at man går i dialog med det interkommunale avløpsselskapet VEAS om overdragelse av det kostbare tapsprosjektet til dem.
Biogassanlegget på Romerike har vært et smertens barn for Oslo REG siden det sto ferdig for ti år siden, for den nette sum av 520 millioner kroner. Anlegget har vært forfulgt av tekniske problemer og har aldri mottatt nok avfall til å utnytte den såkalte designkapasiteten på 50 000 tonn årlig. Dette skyldes delvis at matavfallssorteringen i Oslo aldri har fungert godt nok, da anlegget ble planlagt ble det antatt at denne ville generere 40 000 tonn matavfall, men man har aldri klart å få ut mer enn halvparten av dette. Samtidig har kommuneadvokaten i Oslo tolket selvkostregelverket så strengt at restkapasiteten ikke kan tilbys til markedspris. I tillegg har oppgraderingsanlegget hatt betydelige tekniske problemer, slik at en betydelig del av biogassen har blitt faklet.
En tilstandsanalyse utført av Multiconsult i 2019 avslørte at det er nødvendig med ytterligere investeringer på 98 millioner kroner for at anlegget skal kunne oppnå full kapasitetsutnyttelse. Her framkom det også at den årlige driftskostnaden i snitt for årene 2016 til 2019 også var på 105 millioner, noe som gir en behandlingskostnad på svimlende 6000 kroner pr tonn. Dette er rundt fire ganger markedsprisen for behandling av matavfall.
Etter at disse dystre tallene kom på bordet ga byrådet Oslo REG i oppdrag å utrede videre løsninger for RBA. Her ble skissert tre alternativer:
- Å innlede dialog med VEAS for å avklare om selskapet ønsker å kjøpe/overta RBA og på hvilke vilkår.
- Etablere et felles aksjeselskap med omliggende hvor RBA inngår og hvor eierkommunene leverer sitt avfall til anlegget.
- Avklare muligheten for et rent salg av biogassanlegget og deretter kjøpe tjenesten etterbehandling av matavfallet i markedet.
Og i utredningen, som Oslo REG har fått rådgivningsfirmaet Oslo Economics til å utarbeide, er det altså alternativ 1 som anbefales. Tallene for driftskostnader og behandlingspris er for øvrig bedre for de tre siste årene enn for perioden 2016-19. Saken ligger nå i byrådsavdelingen. – Vi ønsker å finne en løsning om videre drift og organisering av biogassanlegget så raskt som mulig. Jeg kan ikke si noe om tidsplan og prosess før vi har satt oss inn i rapporten og etatens anbefaling, sier byråd Sirin Stav.
VEAS driver landets største kloakkrenseanlegg ved Slemmestad i Asker. Det eies av Oslo (70,5 %), Bærum (21,5 %) og Asker (8 %) og fra forrige årsskifte ble selskapsformen endret fra IKS til aksjeselskap. VEAS-konsernet består nå av Veas Selvkost AS, Veas Marked AS og Veas Næringspark AS. Direktør for det hele er Ragnhild Borchgrevink. Hun vil ikke kommentere anbefalingen fra Oslo REG, men vil avvente byrådets behandling. Men hun vil gjerne fortelle at VEAS nettopp tok i bruk to nye prosesshaller som skal øke rensekapasiteten. – Vi fjerner nå drøyt 70 % av nitrogenet i kloakken og avløpsvannet, men tar sikte på å komme opp i 85 % som etter alt å dømme blir det nye EU-kravet, sier hun.
Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 1-2023