I et forskningsprosjekt støttet av det amerikanske miljøvernbyrået EPA og det svenske Naturvårdsverket skal IVL sammen med tre svenske energi- og avfallsselskaper teste ut nye metoder for å måle det miljøfarlige stoffet PFAS ved svenske avfallsforbrenningsanlegg. Det er første gang metodene er testet i stor skala.
– Det trengs mer kunnskap om PFAS og hva som skjer med stoffene ved forbrenning. Gjennom dette prosjektet håper vi å få det og også praktisk erfaring med hvordan måling av PFAS i røykgasser bør gjøres, sier Åsa Benckert, Umeå Energi, som også er styreleder i Avfall Sveriges utslippsgruppe.
Perfluorerte stoffer, PFAS, finnes i en rekke hverdagsprodukter. De er svært vanskelige å bryte ned i miljøet og kan også være teknisk vanskelige å bryte ned ved forbrenning. Tidligere studier utført av IVL og Avfall Sverige på svenske avfallsforbrenningsanlegg viser at PFAS kan finnes i ulike restproduktstrømmer, både fra husholdningsavfall og industriavfall. Resultatene viser også at mye fortsatt er uklart om hvordan stoffene reagerer under forbrenning, om og når de brytes ned, eller om de omdannes til andre forbindelser.
– Foreløpig vet vi faktisk ikke om PFAS spres fra forbrenningsanlegg, fordi det har vært mangel på standardiserte målemetoder, men også analysemetoder for gassformig PFAS, sier Johan Strandberg, som er prosjektleder. Basert på eksperimenter i laboratorieskala antas det at PFAS vil forbrennes dersom høy nok temperatur oppnås, men dette prosjektet vil gi en første indikasjon på om dette også er tilfelle i full skala.
Det er det amerikanske miljøvernbyrået EPA som har utviklet to metoder for å måle ulike former for PFAS i røykgasser, men det er første gang at begge nå testes i virkelige, storskala miljøer ute ved avfallsforbrenningsanlegg. I tillegg skal en metode utviklet av forskere fra Umeå Universitet testes parallelt.
– På sikt kan det tenkes at det implementeres en form for krav fra myndighetene på forbrenningsanlegg når det gjelder kontroll av disse stoffene. Prosjektet vil forhåpentligvis hjelpe myndigheter med å finne ut om disse metodene er pålitelige nok til å bruke til det formålet, sier Johan Strandberg.
Prosjektet har i løpet av sommeren jobbet med å bygge opp prøvetakingsutstyr og sette opp en analysemetode for å kunne måle den gassformige PFAS på laboratoriet i Gøteborg, for nå å sette det opp til test i Umeå, hos Umeå Energi, til høsten. Senere skal det også gjøres målinger i Linköping og i Kumla. Prosjektet forventes ferdigstilt kort tid før årsskiftet.
I prosjektet deltar avfalls- og gjenvinningsselskapet Fortum Waste Solutions, Umeå Energi, Tekniska Verken i Linköping AB og instrumentprodusenten Waters. Referansegruppen inkluderer det amerikanske Environmental Protection Agency og det svenske Naturvårdsverket. Prosjektet er finansiert av IVL Foundation og Avfall Sverige.
Kilde: Pressemelding fra Avfall Sverige