Nofir gjenvinner mer fiskeri- og oppdrettsredskap enn noen gang

Fjoråret ble ble et svært bra år for gjenvinning av kassert redskap fra fiskeri- og oppdrettsbransjen. Totalt samlet Nofir inn 6246 tonn og mer enn 75 % av dette ble gjenvunnet, en større andel enn noen gang. Og 2023 ser allerede ut til å bli et rekordår, melder Nofir.

Siden oppstarten i 2011 har selskapet samlet inn 61 000 tonn redskap fra 22 land, framgår det av en pressemelding fra selskapet. – Innsamlingen har vært like høy tidligere år, men aldri har mer gått til gjenvinning enn ifjor, forteller daglig leder Øystein Aleksandersen. Hovedtyngden av redskapene kommer fra Norge, og inkluderer alt fra oppdrettsnøter og trål til tau og presenninger.

Nofir samler inn redskap fra mange land, men hovedtyngden kommer fra Norge.

Aleksandersen framhever spesielt at andelen oppdrettsnøter som gikk til gjenvinning – altså som fikk nytt liv i nye produkter – økte med 45% i 2021 til 80 % ifjor. Men han trekker også fram at det stadig kommer inn mer redskap fra fiskerne. – Vi mottok 356 tonn garn i fjor, det er en fordobling fra 2021. Og vi fikk inn nesten 1000 tonn trål, det er en økning på 68 %.

– Kort fortalt har vi de siste årene mottatt stadig mer til gjenvinning -– og det vi mottar er enklere å gjenvinne til nye produkter. Det handler om at de blå næringene har tatt mer ansvar, og at de er blitt mer bevisste på valg av materialer og inngått samarbeid med gjenvinningsaktører som oss. Fiskeri- og oppdrettsnæringa har satt dette høyt på agendaen, sier Aleksandersen i meldingen.

Han mener allerede nå at 2023 kan bli nok et rekordår for selskapet, januar og februar har nemlig vært usedvanlig aktive måneder. –Vi er i gang med mange nye prosjekter, og ser at stadig flere ser verdien i det å gjenvinne – eller å bruke gjenvunnede produkter. Vi tror dette bidrar til at flere får opp øynene for de store investeringene som gjøres i bærekraft i de blå næringene, avslutter Øystein Aleksandersen. Selskapet han leder ble etablert i 2008 og hadde i 2021 en omsetning på snaut 30 millioner kroner.

Skroll til toppen