Tavaha – ta vare på havet

Tavaha? Er det navet på sydhavsøy? Nei, snarere tvert imot. Det er ikke sør vi skal, men nordover. Seilasen går langs Helgelandskysten og fangsten er plast.

– Helt ideelt hadde det vært hvis plastens historie kunne dokumenteres ved hjelp av en QR-kode og deretter benyttes til noe nyttig i fremtiden.

Dette sier Johannes Sand Balstad. Han han jobber i SeilNorge, er seiler av yrke og en av hjernene bak konseptet Tavaha. Navnet gir kanskje assosiasjoner i retning av en sydhavsøy, men mer riktig er det å sikte mot nord, nærmere bestemt Helgelandskysten. Det var også her SeilNorge ble etablert i 2008. Gründer Emil Casper Engebrigtsen tok nå med seg sine beste venner på seiltur. Valget var enkelt. Det måtte bli på hans hjemtrakter i Nordland. Fortsatt lyder Visit Helgelands slagord slik: – Et hav av muligheter. Emil og mannskapet hans tok utfordringen bokstavelig. Etter denne første seilturen sammen la de grunnlaget for flere turer og en felles visjon. Denne unike naturen ville de dele med andre. Med seiling som utgangspunkt ønsket de å bli en reiseoperatør som på en bærekraftig måte kunne tilby kurs og opplevelser.

Vind i seilene

I dag har selskapet vind i seilene og fire skippere er fulltidsansatt. Balstad er en av dem. I år er det 15 år siden han gikk om bord for første gang. Turene går både sommer og vinter. Hovedkvarteret er Ylvingen, der SeilNorge også har kurslokaler og drifter et lite overnattingsted, men turene går også så langt sør som til Oslo og så langt nord som til Svalbard. Balstads favoritt er likevel Tavaha.

Denne seilasen skiller seg ut fra de andre ved at deltakerne ikke bare seiler, men også gjør nytte for seg. Målet er å plukke plast.

Balstad ler: – Navnet er ikke så eksotisk som det høres ut til, men er en forkortelse på en viktig oppfordring: «ta vare på havet».

Ideen springer ut fra organisasjonen Nordic Ocean Water og er et tilbud for dem som ønsker en aktiv ferie. Balstad er ikke i tvil:

– Tavaha er den beste måten å reise på.

 

Les hele denne artikkelen og mer om dugnadsturisme i siste nummer av Kretsløpet.

Les også: Skal levere søppel tilbake til eierne

Skroll til toppen