Oceanize mangler plastavfall, må permittere over halvparten av staben

Oceanize har permittert over halvparten av arbeidstokken som følge av mangel på råstoff. Daglig leder Johan Saugestad avviser overfor Namdalsavisa at økonomien er årsaken til permitteringene.

Tirsdag ble det kjent at resirkuleringsbedriften Oceanize permitterer over 20 årsverk av totalt 35. Det skriver Namdalsavisa.

Til tross for at tallene i fjorårets regnskap viser et årsresultat på minus 14,7 millioner kroner – og dermed et solid underskudd, mener daglig leder Johan Saugestad at økonomien ikke har noe sammenheng med permitteringen. Han oppgir mangel på råstoff, altså brukt plast fra havbruket, som årsak til at permitteringer var nødvendig.
– Det er for lite materiale til at alle ansatte kan jobbe akkurat nå, forklarer Saugestad.

NA har tidligere skrevet at Retura NT har sikret seg konteinerparken og næringskundene til Oceanize i Ytre Namdal. Endringene på Matmortua medførte da at Oceanize gikk ned fra 56 til 40 ansatte. Nå har ytterligere 20 ansatte fått permitteringsvarsel som følge av mangel på råstoff.

Samtidig viser regnskapstall at selskapet har opparbeidet seg en betydelig gjeldsbyrde. Mens selskapets gjeld tilbake i 2021 var på 26,5 millioner kroner, har gjelda økt til 39 millioner kroner i 2022 og til hele 88,5 millioner kroner i 2023.

Daglig leder Johan Saugestad ved Oceanize avviser imidlertid at den store gjelda er årsak til at selskapet nå har sett seg nødt til å permittere majoriteten av arbeidsstokken.
– Vi er avhengig av å få tilgang på utrangert utstyr i plast fra havbruket. Og når vi heller ikke har sentralt lager vi kan ringe for å bestille nytt råstoff fra, må vi dessverre ta grep som permitteringer for at det skal bli lønnsomt å drifte igjen, sier Saugestad.

Hvorfor det har blitt en nedgang på plast fra havbruket, tror Johan Saugestad kan handle om at det går i bølgedaler når oppdrettere velger å skifte ut og avhende sitt utstyr.
– En teori kan være at det i den siste tida har vært investeringstopp hos oppdrettsnæringa, hvilket betyr at det igjen har blitt mindre utstyr å kassere.
– Hvert år blir det satt ut mellom 20 000 og 30 000 tonn plast i fjordene, som også skal byttes ut. Oceanize har en kapasitet på 4-5000 tonn i året, vi trenger kun en begrenset andel av plasten for å kunne kjøre på full kapasitet.

Likevel har de virkelige utfordringene de siste årene vært å få omsatt produktene til en fornuftig pris.
– Vi har jobbet med marked- og salgsarbeid for å finne kunder som ser verdien i sirkulære plastkjeder. Samtidig må vi bevise at vi kan levere høyt volum og kvalitetsprodukter. Resirkulert plast har tradisjonelt hatt lav kvalitet, men vår plast er nesten like god som ny, og kan derfor prises høyere.

For Oceanize er 2023 altså tilbakelagt med et årsresultat som viser et underskudd på 14,7 millioner kroner. Dette kan i stor grad tilskrives en omfattende omstruktureringsprosess som har pågått gjennom året, forklarer Johan Saugestad til NA.

Ved årsskiftet solgte selskapet en betydelig andel av sin virksomhet til Retura NT. Men hva dette utgjorde for regnskapet, forteller Saugestad at begge parter enige om at er konfidensielt.

I fjor ble det også gjennomført flere oppryddingstiltak og engangskostnader i forbindelse med omstillingen.
– Målet har vært å effektivisere og rendyrke drifta, slik at vi kan gå fra å håndtere ulike typer næringsavfall til å bli en ren resirkuleringsbedrift for plast.

Likevel har han troa på at det skal ta seg opp igjen, særlig siden det alltid er en del utrangert utstyr som byttes ut fortløpende.
– Vi har ikke panikk, men det jobbes hardt på alle kanter for å finne løsninger og nye samarbeid med andre bedrifter og næringer, slik at vi får tak i nok råstoff.
– Og så har vi eiere bak oss som er involvert i drifta vår, som har veldig tro på at dette skal lykkes i framtida. Det gjør at vi kan legge bak oss et år som 2023, og fortsatt være i fullt virke.

Alt ifølge Namdalsavisa

Skroll til toppen