Utvikler alternativ form for energigjenvinning

I Mana, et selskap under NG-paraplyen, har man i et par år jobbet med en ide om en ny form for energigjenvinning av restavfall. Og først nylig har man begynt å snakke om dette offentlig.

Tilhørerne på «Den industrielle bærekraftskonferansen» som ble avholdt i Tønsberg denne uken, var av de første som fikk høre adm.dir. i Mana, Jon Bergan, fortelle om ideen som rett og slett går ut på å gassifisere restavfall istedenfor å brenne det. Dette skal gi bedre energiutnyttelse og være uten CO2-utslipp, ifølge ham.

– Gassifisering er ikke en teknologi som er umoden. Olje og gassbransjen har brukt den i mange år. Det som er nytt og som vi prøver å få til, er å bruke restavfall, sa han.

Ifølge Wikipedia innebærer gassifisering å varme opp et brensel uten å tilføre tilstrekkelig oksygen for fullstendig forbrenning, noe som gir en energirik gass som senere kan benyttes til energiformål. Ikke helt ulikt pyrolyse, altså.

Bergan ser for seg at en investering i et anlegg for gassifisering av restavfall vil komme rimeligere ut enn å investere i anlegg for fangst av CO2 ved en del av de eksisterende forbrenningsanleggene. Og han mener at det bør være et realistisk alternativ der forbrenningsanlegget er utslitt og klart for utskifting. Men ikke over alt. De produktene som Mana jobber med å få ut av denne prosessen er nemlig enten SAP, altså drivstoff til fly, eller hydrogen. Og begge deler bør produseres på et sted hvor det er tilgang til kai. Og det er som kjent slik at ikke alle dagens forbrenningsanlegg ligger slik plassert.

Mana jobber sammen med industrielle partnere om å teste ut metoden.

­– Vi har testing i USA som vi har kjørt i et år, og så har vi noen prosjekter i tidligfase i utvikling i Norge. Og med de testene vi har gjennomført til nå, tror vi at vi skal klare å lage en homogen nok vare av restavfallet. Og det er det det er snakk om. Dette er prosessindustri, da må du ha en homogen vare inn i prosessen, forklarte han.

Bergan kunne verken si noe om når det første anlegget ville stå klart eller hvor stort det ville bli.

– Det vi kommer til å bruke en del tid på framover nå, er å begynne å snakke om dette. Første gangen vi snakket om det var for to uker siden. Vi har ikke villet snakke om det før vi var sikre nok på at dette er en riktig vei å gå, sa han.

Og det var altså nettopp det han gjorde på denne bærekraftskonferansen som ble arrangert av AFRY og NOAH i samarbeid med Holmestrand og Tønsberg og Færder næringsforeninger.

Skroll til toppen