Myndighetene planlegger ingen full opprydning etter søppelskandalen hos Miljøservice Eide. Kommunen frykter de blir sittende igjen med ansvaret.
Søppelskandalen har blitt omtalt som landets verste av sitt slag, og den tidligere daglige lederen er nå tiltalt for alvorlig miljøkriminalitet og økonomisk rot. Tonnevis med søppel og farlig avfall lå så godt som urørt i 12 år hos avfallsbedriften Miljøservice Eide på Nord-Vestlandet.
Det er Statsforvalteren i Møre og Romsdal som har fått saken i fanget etter at bedriften gikk konkurs. Nå viser en fersk oppryddingsplan at de vil la et område på fem mål med søppel i tre meters høyde ligge igjen. Det tilsvarer nesten 17 000 tonn, enkelt sagt rundt 1000 lastebil-lass. Det opplyser NRK.
– Dette er en blanding av søppel, iblandet trevirke og jord, sier Christian Dahl hos statsforvalteren.
Kommunen opprettet aksjeselskap
Da Statsforvalteren i Møre og Romsdal skulle overta eiendommen til bedriften viste det seg at de ikke hadde lov å eie aksjeselskap. Derfor ble kommunen spurt om å gå inn som eiere.
– Hustadvika kommune har opprettet et aksjeselskap som utelukkende skal eie eiendommen. Alle oppryddingstiltak gjøres i regi av, og finansieres av Statsforvalteren, sa kommunedirektør i Hustadvika til Romsdals Budstikke i januar i fjor.
Men nå vil Statsforvalteren altså legge igjen et område på 5000 kvadratmeter med søppel. Det nekter flere politikere i Hustadvika å godta.
Forventet full opprydning
– Vi har kanskje kontroll på avfallet slik det er i dag, men det settes i gang prosesser med gassutvikling og avrenning. Det kan være skadelig for miljøet.
Det sier Iver Bertil Kjørsvik i Hustadvika Høyre. Han ble bekymret da han fikk høre at Statsforvalteren planlegger å legge igjen 5000 kvadratmeter med søppel.
– Jeg ser jo dette som grunneier sitt problem når Statsforvalteren sitt arbeid er avsluttet.
Vil ha hjelp fra rikspolitikerne
Kjell Johan Berget (Sp), som er varaordfører i kommunen, er også bekymret. Han innrømmer at de burde satt flere premisser når avtalen om at kommunen skulle stå som eier ble inngått.
– Men vi følte vel ikke at noe annet valg heller.
Han håper rikspolitikerne vil hjelpe til med å skaffe finansiering til en full opprydning.
For dyrt
Statsforvalteren har tidligere sagt at en full opprydning av eiendommen kan koste rundt 50 millioner kroner til sammen. Men nå planlegger de altså en delvis opprydning.
– Vi leverer en søknad nå der vi i hovedsak søker om midler til en delvis opprydning, men vi kommer også til å utrede kostnadene som ligger i en full opprydning, sier Christian Dahl hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Han presiserer at avfallet som skal ligge igjen på eiendommen skal sikres og tildekkes.
Dahl forteller at de tror det vil bli altfor dyrt å flytte alt, men at det også er vanskelig å få til, da det som skal ligge igjen er en blanding av forskjellig avfall.
– Det er ikke egnet til å flyttes til et deponi eller forbrenningsanlegg, sier han.
Området skal kunne brukes til industri
Dahl forteller at det er lite miljøgifter som kommer ut av anlegget nå, og at det kommer til å bli enda bedre med tiltakene de vurderer.
– Det er jo en veldig stor tomt, og det er et lite området hvor det skal legges igjen avfall. Hensikten er at mesteparten av området skal kunne brukes til industri, sier han.
På spørsmål om hva han tenker om at det er kommunen som står som eier, svarer han følgende:
– Vi har kommunisert til kommunen at det ikke skal være økonomiske konsekvenser for dem å opprette det aksjeselskapet, sier han.
– Så dere vil følge opp eiendommen i framtida?
– Planen er at vi skal følge prosjektet til det er ferdig, men akkurat hvordan det løses i årene fremover har vi ikke klart for oss sånn som ting er nå, sier Dahl.
Alt ifølge NRK