Materiell og utstyr til millioner av kroner tilhørende brannvesenet har blitt ødelagt og kastet etter brannen hos Ragn-Sells på Skjerkøya i Bamble.
Uren sone er normalt rommet innendørs brannmannskaper kler av seg etter å ha vært ute for å slukke branner. Da flere tusen tonn med bildekk sto i brann på Skjerkøya og brannmannskaper mer eller mindre vasset i olje og kjemikalier ble imidlertid plan B iverksatt ved tilbakekomst til stasjonen.
Utendørs, under en carport, ble en provisorisk ny uren sone etablert.
– Det var så grisete, og så mye, at vi måtte gjøre det annerledes, sier stasjonssjef Henning Rogn til Telemarksavisa.
Et par uker etter at Grenland brann og redning trakk seg helt ut fra branntomta, er det fremdeles noen få spor igjen etter storbrannen på stasjonen. En container på parkeringsplassen er fylt med brannslanger som skal kastes og i garasjene skimtes spor av olje på gulvene som inntil nylig var skinnende rene.
– Oppryddingen etter en sånn brann foregår i 2-3 uker etterpå, forteller Rogn.
Mye utstyr har måttet bli erstattet. Blant annet et stort antall brannbekledninger, samt vannforsyningsutstyr og slanger som har ligget på bakken i det grisete vannet.
– Mye var så tilgriset at det ikke var sjans til å få det rent. Det koster minst 30 000 kroner å kle opp en brannmann. Så det er klart det innebærer noen kostnader, sier han.
Deler av bekledningen til mannskapene har også blitt sendt til spesialrens på en annen kant av landet.
– I håp om å kunne redde noe av den. Vi kaster ikke mer enn vi må og gjør selvfølgelig det vi kan for å unngå det, sier Rogn.
Hundrevis av mannskaper jobbet med brannslukking og bistand på Skjerkøya. Bare første natta, da brannen var som verst, var det 80 brannmannskaper inne.
Eksterne aktører har ellers blitt benyttet for vask og rens av biler som har vært tett innpå brannen. En jobb de normalt gjør selv, men hvor den spesielle brannen også gjorde det ekstra krevende.
– Det er generelt veldig mye materiell nå som er under utsjekk og på service. Spesialvaskemaskinene vi har her på stasjonen måtte også gjennom en stor service og rens etter å ha kjørt noen runder, forteller han.
– Er alt dette uvanlig etter en storbrann?
– Dette er spesielt for denne brannen. Vi hiver ikke branntøy etter en vanlig brann, sier Rogn.
Det er omfanget av olje og kjemikalier involvert som har vært utslagsgivende for at så mye må kasseres. Samt den lange innsatsen brannen krevde.
Det er stoffer som er vanskelig å få bort og det er giftige kjemikalier og røyk som løser opp, forringer og påvirker utstyr når det blir eksponert for det i lang tid, forklarer brannsjef i GBR, Morten Meen Gallefos.
Han har tidligere gjort det klart at regninga for brannslukkingen og det som raskt ble definert som en miljøaksjon, vil bli sendt til skadevolder, altså Ragn-Sells.
I denne vil også kostnadene for ødelagt utstyr og materiell inngå, bekrefter han.
– Det er snakk om flere millioner, bare i ødelagt utstyr og materiell, sier Gallefos.
Alt ifølge Telemarksavisa