Ny rapport om digitale markedsplasser for overskuddsmasser

Asplan Viak AS har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet utarbeidet en rapport med forslag til hvordan staten kan legge til rette for etablering av digitale markedsplasser for overskuddsmasser ulike steder i landet.

Det opplyser Regjeringen  i en nyhetsmeding

Slike markedsplasser kan bidra til økt gjenbruk av overskuddsmasser fra bygge- og anleggsnæringen og mineralnæringen, i stedet for deponering. Markedsplassene kan sikre god utveksling av informasjon om tilgjengelige masser, og legge til rette for inngåelse av avtaler om gjenbruk av masser.

Men markedet er umodent og i rapporten kan vi lese at  det er en rekke utfordringer knyttet til å få en mer sirkulær og bærekraftig massehåndtering i Norge. Lovverk, regelverk, geografi, økonomi, marked og samarbeid er noen av utfordringene. Det vil kreve en helhetlig og samordnet innsats for å få til en mer bærekraftig massehåndtering i Norge, med innsats på virksomhetsnivå, i kommunene og staten.

I utredningen beskrives eksisterende digitale markedsplasser for overskuddsmasser, samt muligheter og utfordringer i markedet knyttet til bruk av disse. Det sees nærmere på hva som skal til for å få til mer velfungerende markedsplasser og hva som kan være statens rolle i dette arbeidet.

Utredningen viser at utfordringsbildet er sammensatt, og at faktorer på virksomhetsnivå, regionnivå og statlig nivå i fellesskap påvirker hvordan de ulike aktørene jobber med massehåndtering.

• De viktigste hovedfunnene på virksomhetsnivå er at det ikke oppleves lønnsomt nok for aktørene å ta i bruk de digitale markedsplassene. I tillegg er det utfordringer knyttet til timing og arbeidsmetode i prosjektene, hvor bruk av digitale markedsplasser krever et større fokus på tidlig planlegging.

• På regionalt nivå er viktige hovedfunn at det er en utfordring få nok aktører med samtidig slik at markedsplassene oppleves relevante. Gode fysiske møteplasser for samhandling og erfaringsoverføring trekkes frem som et viktig tiltak for å skape tillit og samarbeid på tvers, og dermed også et bedre marked for de digitale plattformene.

• På statlig nivå er viktige hovedfunn at det er et stort uforløst potensial i å benytte seg av de mulighetene staten har til å sette gode krav til massehåndtering i anbud og anskaffelser. Det blir også trukket frem at regelverket oppfattes komplisert, og at det er store forskjeller i kompetanse og oppfølging fra kommune til kommune.

I utredningen anbefales sju tiltak for å håndtere utfordringene. Tiltakene omhandler ikke direkte tiltak for digitale markedsplasser, men er i verdikjeden for bærekraftig masseforvaltning. Ved gjennomføringen av tiltakene vil en kunne tilrettelegge for digitale markedsplasser, og mer effektiv og bærekraftig håndtering og gjenbruk av overskuddsmasser

De sju tiltakene består av fire tiltak på regionalt nivå og tre på statlig nivå. Du kan lese hva de sju anbefalte tiltakene går ut på i rapporten som ligger her.