Styret i Hallingdal Renovasjon IKS har nå tatt stilling til de seks scenariene for forbrenningsanleggets framtid og ser det som det beste alternativet å legge ned driften av avfallsovnen fra 4. kvartal 2026.
Anbefalingen fra styret omfatter også å videreføre driften av flisfyringsanlegget og fjernvarmeleveransen på området. Flisfyringsanlegget gir varme til flere bedrifter i Kleivi næringpark. Hallingdal Trepellets, som er en nabobedrift, har derimot mottatt varme fra avfallsforbrenningsanlegget og vil trenge en annen varmekilde for eventuell videre drift.
Stryreleder i Hallingdal Renovasjon, Hanne Brunborg, sier til Kretsløpet at det er utfordringer knyttet til vedlikeholdsbehov i forbrenningsanlegget som er over 40 år gammelt og å overholde utslippskrav. En del investeringer og vedlikeholdstiltak er gjort, men det vil kreve store investeringer å oppgradere anlegget og kunne drifte i tråd med nye utslippskrav. – Dessuten er det jo sånn at verden endrer seg, EU-krav om utsortering skal bl.a. følges opp. Restavfallsmengden skal ned, og det blir konkurranse om brenselet, sier hun.
– Det er klart at dette genererer en viss usikkerhet hos personalet. Men Hallingdal Renovasjon IKS er en stor bedrift med over 60 ansatte. De ti som jobber med forbrenning vil kunne få andre oppgaver. Flisovnen skal fortsatt driftes, og restavfallet skal fortsatt håndteres, men da med håndtering og transport ut, sier hun.
Nå er det opp til representantskapet i Hallingdal Renovasjon IKS å ta den endelige avgjørelsen. Representantskapet består av representanter fra de sju eierkommunene Hol, Ål, Gol, Hemsedal, Nesbyen, Flå og Krødsherad. Møtet i representantskapet finner sted 14. juni.
Les mer i Kretsløpet nr 3 2024.
Les også: Framtida for Hallingdal Renovasjons forbrenningsanlegg under lupen