Forventer offentlig påtale for miljøkriminalitet etter brannen på Skjerkøya

Brannen hos Ragn-Sells nærmer seg å ha vart i én uke og fremdeles henger tung røyk og lukt over store områder. Hos politiet etterforskes saken på to spor.

– Det første som slo oss da det begynte å brenne er at dette er en bedrift vi har anmeldt før, sier Per-Erik Schulze, fagrådgiver i Naturvernforbundet til Telemarksavisa.

Han viser til 2021 da både Naturvernforbundet og Statsforvalter politianmeldte Ragn-Sells for miljøforurensning ved anlegget deres på Skjerkøya. På en inspeksjon i forkant hadde Statsforvalteren med undervannsdrone avdekket enorme utslipp av oppklipte bildekk i sjøen. Utenfor kaia lå svarte gummibiter som et stort teppe.
Saken endte med at Ragn-Sells fikk en bot på 1,5 millioner kroner. En bot de raskt vedtok og hvor de raskt også lovet bot og bedring.

– Det er to ulike forhold, men det som har skjedd nå skal heller ikke skje. Brann kan oppstå i enhver bedrift, men hvorfor var det ikke barrierer og skiller som begrenset omfanget? Dette er en såpass grov sak at det er en selvfølge at den etterforskes, sier Schulze.

– Det er offentlig påtale i store miljøkrimsaker i Norge og vi forventer at myndighetene tar tak i dette uten at vi trenger å anmelde, sier Schulze.

Etterforskes

Annie Sandersen, leder for etterforskning i hos Politiet i Grenland, opplyser til Telemarksavisa at brannen allerede er gjenstand for etterforskning.

– Det er også opprettet en undersøkelsessak med tanke på miljø. Den skal finne ut av hvorvidt det er funnet sted lovbrudd knyttet til det miljømessige, sier hun.

– Hva er gjort i etterforskningen så langt?

– Det er gjort mye. Avhør og tekniske undersøkelser.

Noen ytterligere opplysninger fra etterforskningen, annet enn at de har en formening om at brannen startet i et motorrom, har de foreløpig ikke å gå ut med.

Uavhengig tredjepart

Ragn-Sells har forøvrig nå fått hovedansvaret for å begrense forurensing fra brannen og branntomta.

– Vi bistår med skadebegrensende tiltak og rådgivning, ellers er nå oppfølging overlatt til forurenser, sier Jan Kristoffersen i Interkommunalt utvalg for akutt forurensing (IUA) i Telemark.

Driftsdirektør i Ragn-Sells, Rune Stensli, opplyser at de har engasjert en uavhengig tredjepart for kartlegging av omfanget og for å legge planer for tiltak framover.

– Ellers begynner vi med luftmålinger i morgen og vi arbeider kontinuerlig med å hindre ytterligere forurensing. Vi har flere biler inne for å suge opp forurenset slukkevann og vi har biler inne for transport av ferdigplukket materiale.

I samarbeid med IUA Telemark er det også lagt ut lenser og siltgardiner for å stoppe spredning av farlige partikler i sjø.
Driftsdirektøren opplyser videre at selskapet de siste dagene vært direkte involvert i slukningsarbeid og med flytting av masser.

– Det har vært en fantastisk innsats av alle involverte og et veldig godt samarbeid, sier Stensli.

Spørsmål knyttet til brannsikkerhet og hvorvidt det var gode nok barrierer for å hindre storbrann på anlegget har ennå ikke vært gjenstand for intern gransking.

– Det er på grunn av innsatsen vi har stått og står midt oppi og det primære fokuset som er på å slukke brannen.

– Har noen fra ledelsen vært i avhør hos politiet?

– Vi har hatt jevnlig dialog med politiet forbindelse med innsatsen her ute, men ingen av oss i stedlig kriseledelse har vært til avhør ennå, sier Stensli.

– Har dere gjort dere noen tanker om veien videre på Skjerkøya?

– Det er for tidlig å ta stilling til, sier Stensli.

Alt ifølge Telemarksavisa

Skroll til toppen