Svensk forbud mot mikroplast i kosmetikk

Regjeringen i Sverige har vedtatt et forbud mot kosmetiske produkter som skylles av eller spyttes ut og som samtidig inneholder plastpartikler med en rengjørende, skrubbende eller polerende funksjon.
Tannkrem med mikroplast er fra 1. juli forbudt å produsere og importere i Sverige, og fra 1. januar 2019 er det også forbudt å selge det i butikkene. Foto: NIVA/Miljødirektoratet
Tannkrem med mikroplast er fra 1. juli forbudt å produsere og importere i Sverige, og fra 1. januar 2019 er det også forbudt å selge det i butikkene. Foto: NIVA/Miljødirektoratet

Forbudet omfatter blant annet tannkrem, peeling-produkter, dusjsåpe, sjampo og balsam med tilsatt mikroplast. Produkter som utelukkende består av naturlige polymerer – lange molekyler som ikke er syntetisk framstilt – og som ikke er kjemisk modifisert, unntas fra forbudet.

– Det er helt unødvendig å tilsette mikroplast i avskyllbar kosmetikk. Selv om dette langt i fra er den største kilden til plast i havet, er det en lavthengende frukt og forbudet er et nødvendig steg mot å redusere mikroplastforekomsten i våre vann, sier Sveriges miljøminister Karolina Skog i en pressemelding.

Forbudet ble vedtatt 1. februar og gjelder fra 1. juli 2018. Produkter som er kjøpt inn på lager før forbudet trer i kraft, kan selges i butikk fram til 1. januar 2019. Den svenske Kemikalieinspektionen får ansvaret for tilsyn av produsent- og importørleddet og kommunene får ansvar for tilsyn av distributører og forhandlere, heter det i pressemeldingen.

Samtidig som forbudet mot mikroplast i kosmetikk ble vedtatt, ble det også bestemt at det skal gis støtte til kystkommuner som ønsker å rydde plastavfall fra strendene i Sverige. Til dette bevilges det 17 millioner kroner per år for perioden 2018-2020. Fra 1. mars 2018 kan kommuner – alene eller sammen – søke om støtte hos Naturvårdsverket og få dekket opp til 90 prosent av kostnadene.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE