Brannen som rammet IVARs ettersorteringsanlegg på Forus 22. juli vil sette anlegget ut av drift i lang tid. Direktør Ingrid Nordbø tror det er leveringstiden på nytt utstyr som vil avgjøre når anlegget kan komme i gang igjen.
Foreløpig finnes det langt flere spørsmål enn svar, men Ingrid Nordbø har sendt ut en foreløpig redegjørelse til IVARs eiere og gitt en orientering til styret i et ekstraordinært møte. Under følger hovedinnholdet i denne: Det var en haug med kildesortert papir i mottakshallen som begynte å brenne klokken 0930 fredag 22. juli. Den ble fanget opp av anleggets brannvarslingssystem og fire ansatte startet raskt slukking med brannslanger og en takhengt vannkanon. Etter noen minutter ble det gassbaserte slukkeanlegget utløst automatisk. Brannvesenet ankommer kl 0948 og overtar slukkingen og melder etter få minutter at brannen er under kontroll. Slukkingsarbeidet med vann og gass i mottakshallen har hatt god effekt.
Spredning til sorteringshallen
Men en drøy halvtime senere ble det oppdaget at brannen har spredd seg til den langt større sorteringshallen. Her aktiveres gass-slukkeanlegget på nytt, og det forårsaker kraftig røykutvikling når inergen-gassen treffer flammene. Brannvesenet starter ny slukking kl 1045 og stor varmeutvikling og mye røyk gjør at arbeidet fortsetter utover hele dagen hovedsakelig fra utsiden av bygget. Et helikopter beregnet på skogbrannslukking bistår også. Men dette hindrer ikke at den ene veggen i sorteringshallen buler ut og at tak-konstuksjonen svikter og siger ned. Etterslukking og nedkjøling fortsetter gjennom det meste av helga, fortelles det i redegjørelsen.
Langt fra totalskadd
Det ble først meldt at anlegget ble totalskadd i brannen, men det medfører ikke riktighet. Ifølge redegjørelsen var anlegget inndelt i 17 brannceller og 16 av disse er intakte. Uheldigvis utgjør den 17. cellen en firedel av bygget og inneholdt sorteringsmaskinene. Om alle disse er totalskadd er det for tidlig å si noe om. Men videreforedlingsanlegget for plast, lagerhallen for sorterte materialer, verksted, kontrollrom og administrasjonsfløy synes intakt. – Men det er for tidlig å si om taket over disse delene av anlegget er påvirket av takkollapsen over sorteringshallen, sier Nordbø.
Dyreste løsning
Det har vært stilt spørsmål i media om hvorvidt det gassbaserte brannslukkingsanlegget var egnet til å beskytte et slikt anlegg. Ingrid Nordbø vil ikke gå inn i den diskusjonen. – Jeg arbeidet ikke i IVAR da anlegget ble bygget, men har brukt en del tid de siste dagene på å finne fram dokumentasjon. Det jeg kan si er at det ble gjort et grundig arbeid og at inergen-anlegg ble valgt fordi det ble ansett å være best, til tross for at det var noe dyrere enn et tradisjonelt vannbasert sprinkelanlegg, sier hun. Hun understreker at det nå skal gåes grundig inn i saken for å forstå hvordan denne brannen kunne utvikle seg slik. – Vi har rundt 20 mindre branntilløp i året som alle har blitt håndtert av de ansatte uten at gassanlegget har blitt aktivert, forteller hun.
Antent av batterier?
Nordbø forteller at politiet foreløpig ikke har startet sine undersøkelser av brannstedet, og hun vil ikke spekulere i brannårsaken. Men brannen oppsto bare et par uker etter at IVAR gjennomførte en «batterikampanje» for å få folk til å slutte å kaste batterier i restavfallet. Her ble det avdekket – og vist i Dagsrevyen – at det gikk hele 15 batterier gjennom sorteringsanlegget hvert minutt. – Vi vet at mange av branntilløpene vi har hatt i anlegget skyldes batterier. Men det er altså for tidlig å si om det var årsaken denne gangen, brannen oppsto i kildesortert papir, som er den mest homogene fraksjonen som kommer inn til anlegget, sier Nordbø til Kretsløpet.
Rett til forbrenning
I likhet med de fleste offentlig eide avfallsanlegg er også IVARs sorteringsanlegg forsikret hos KLP. Her heter det i redegjørelsen at bygningen er fullverdiforsikret og at maskiner og inventar er forsikret «i henhold til prisjustert anskaffelseskost».
Selv om brannen vil medføre at sorteringsanlegget stenges i mange måneder, kanskje år, blir konsekvensene for avfallshåndteringen i regionen beskjedne, i hvert fall for publikum. Restavfallet vil nå gå usortert til naboen, Forus Energigjenvinning, som har kapasitet til å ta imot de vel 8000 tonnene med plast som ble sortert ved anlegget. I redegjørelsen til eierne skriver Ingrid Nordbø at IVAR er i dialog med de renovasjonsansvarlige i kommunene, for å finne ut om det er aktuelt med endringer i innsamlingsordningene som følge av hendelsen. Men inntil videre er beskjeden at innbyggerne skal forholde seg til gjeldende kildesorteringsordning og tømmekalender.