«ØAS-utbryterne» får nei til egen utvidelse

Tidligere i år trakk som kjent Indre Østfold, Marker og Skiptvet kommuner seg fra storsatsingen Østfold Avfallssortering IKS (ØAS) og vedtok å satse på lokal avfallssortering. Dette skulle skje på Stegen i Askim gjennom Indre Østfold Renovasjon IKS og datterselskapet Retura Østfold AS. For å klare det må Stegen utvides fremover.

Men satsingen på Stegen har møtt på et stort hinder. Statsforvalteren i Oslo og Viken har nemlig levert inn innsigelse mot å utvide arealene på Stegen – av hensyn til jordvernet. Men også noen verneverdige hule eiker bekymret statens representant.

Det er Smaalenens Avis som forteller dette.

«Området består av fulldyrka jord som i dag benyttes til matproduksjon. Planforslaget vil medføre at disse jordene settes ut av produksjon i lang tid. Selv om arealene er tenkt tilbakeført til dyrka mark etter endt oppfylling, anser vi det som høyst usikkert hvilke konsekvenser oppfyllingen vil ha for jordhelsen og for avlingsnivået i fremtiden. Vi fremmer derfor innsigelse til arealinnspillet. Vi mener arealinnspillet medfører umiddelbar tap av dyrka mark i et slikt omfang at det er i direkte strid med statlige og regionale jordvernføringer. Vi vil også bemerke at det er registrert hule eiker som grenser til foreslått avgrensning av området. Dette er en utvalgt naturtype som må tas hensyn til.» skriver Statsforvalteren i sin innsigelse.

Theodor Bye, ordfører i Marker kommune, som representerer eierkommunene i IØR er likevel optimist.

– Jeg er ganske trygg på at vi skal få det til. Vi har nettopp takket nei til ØAS og vi har ikke klart for oss hva fremtiden bringer, men vår intensjon er å få dette til selv lokalt. Jeg er fortsatt optimist, sier Bye, som opplyser at han ikke har fått satt seg inn i innsigelsen fra statsforvalteren.

Indre Østfold Renovasjon IKS står bak søknaden om utvidelse, men det er datterselskapet Retura Østfold AS som først og fremst har behov for mer plass på Stegen i fremtiden.

Styreleder David Koht-Norbye i Retura Østfold AS har håp om at man skal klare å få overtalt Statsforvalteren til å trekke innsigelsen.

– Vi trenger å ha riktige arealer til disposisjon i fremtiden. Vi har en del konkrete prosjekter på gang og det vil kreve arealer. IØR og Retura er i en god dialog med Indre Østfold kommune om denne utvidelsen. Kommunen må styre denne prosessen med Statsforvalteren, sier Koht-Norbye, som opplyser at det er viktig å se Stegen i et 50-100 års perspektiv.

– Det kommer stadig vekk nye krav til mer sortering og gjenbruk av avfall. Dette handler om å få på plass det grønne skiftet i praksis. Jeg tror ikke Statsforvalteren helt har fanget opp de prosessene som foregår. Når vi skal sortere ut og prosessere stadig mer som mat, plast, trevirke, murstein, betong, asfalt og metaller trenger vi mer arealer, sier forklarer Koht-Norbye og opplyser at det ikke er slik at man skal bygge ned dyrkbar mark for evigheten.

– Mesteparten av arealene vil komme tilbake til landbruket igjen etter en tid. Se bare på Skjørten-deponiet lenger borte i gaten, det var deponi i noen år og nå dyrkes det korn der.

– Kanskje dere må flytte et annet sted?

– Det er ikke bare å etablere en ny avfallsplass. Her er forholdene lagt til rette, sier Koht-Norbye.

– Statsforvalteren er også bekymret for de hule eiketrærne?

– De skal vi ta vare på og beskytte. De står på den andre siden av der vi ønsker å utvide. Vi har lenge vært opptatt av å beskytte eiketrærne og det skal vi fortsette med, sier daglig leder Tom Erik Mellegård i Retura Østfold

Alt i følge Smaalenenes Avis

Skroll til toppen