Med bakgrunn i et ønske om å redusere søppeleksporten for å sikre energi til fjernvarmeanleggene og å unngå unødig vegtransport, leverte stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård og Lars Haltbrekken fra SV i november inn forslag om at regjeringen må se på CO2-avgiften på avfallsforbrenning på nytt. Denne uken ble saken behandlet i Stortinget.
Stortinget ber regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2024 med forslag til en avgift på alt restavfall, også det som sendes ut av landet, var ordlyden i forslaget.
Norge har ikke råd til å miste en energikilde som gjør at man sparer store mengder strøm, og som både avlaster strømnettet og spiller en viktig rolle for forsyningssikkerheten.
Resultatet av en ensidig økning i CO2-avgiften til forbrenningsanleggene, uten å komme med mottiltak, kan føre til at:
– Utslippene fra forbrenning av avfall flyttes til Sverige.
– Inntektene til forbrenningsselskapene svekkes, noe som kan redusere sjansen for å etablere karbonfangst og -lagring (CCS) på forbrenningsanleggene.
– Lokale arbeidsplasser går tapt.
– Produksjon av varme til fjernvarmenettet går ned eller forsvinner, noe som øker strømforbruket til oppvarming.
– Økt tungtransport med økt CO2-utslipp og veitrafikk, skrev Øvstegård og Haltbrekken i forslaget, og viste til rapporten fra Norwaste fra januar 2023 som anbefaler forbrenningsavgift også på eksport av restavfall.
Da saken ble behandlet i Stortinget hadde seks representanter i tillegg til finansministeren ordet. Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Tina Bru (H), Ole André Myhrvold (Sp), Helge André Njåstad (FrP), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Sofie Marhaug (R) var alle enige i at forbrenningsavgiften ikke fungerer etter hensikten og ønsket forslaget om en evaluering velkommen. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) forsvarte dagens ordning med å påpeke at anlegg som sorterer ut, belønnes for det.
– De slipper CO2-avgift på den delen som da er f.eks. fornybare materialer i det. Det er ikke-fornybare materialer som ilegges sortering. Også hvis man har CCS-teknologi eller annet som reduserer utslipp, får man reduserte avgifter. I det ligger nettopp det insentivet vi ønsker skal bidra til omstilling, sa han.
Men han var enig i argumentene om at fjernvarme er en viktig grunnlast i energisystemet vårt.
– Spesielt på de kaldeste dagene på vinteren kan nettopp det å ha fjernvarme avlaste strømnettet i veldig stor grad. Jeg opplever engasjementet som er blant representantene her i salen, og det deler jeg, for at man må sørge for at vi har et godt fjernvarmenett i Norge, og at det er en viktig del av den miksen vi trenger. Det er klart at hvis man klarer å avlaste strømnettet på de kaldeste dagene, så kan strømmen brukes hos andre. Det kan frigjøre kapasitet til andre deler som kan bruke strøm, sa han.
Og da forslaget var oppe til votering torsdag denne uken, ble det enstemmig vedtatt.