30 000 elever på nasjonal bærekraftsuke med Håvard Tjora og LOOP Miljøskole

LOOP Miljøskole har teamet opp med Norges mest kjente mattelærer: Eventyrer og forfatter Håvard Tjora. I livesendingene ble det regnet på hvor mye naturressurser vi sparer når vi panter og kildesorterer. Til høyre ser du Fredrikke Friis Bertheussen, prosjektleder for LOOP Miljøskole og Bærekraftskolen Live. Foto: Magnus Solhaug

Årets nasjonale bærekraftsuke fra LOOP Miljøskole var en suksess. I tre livesendinger lærte elever over hele landet om hva hver enkelt av oss kan gjøre for å ta vare på jordas ressurser.

Denne uka regnet Håvard Tjora og LOOP Miljøskole på hva det faktisk betyr for miljøet at norske skoleelever panter og kildesorterer. Bærekraftskolen Live er en gratis, nasjonal bærekraftsuke som er basert på de prisvinnende filmene i Bærekraftskolen. LOOP Miljøskole og Tjora står bak livesendingene og et tilhørende undervisningsopplegg som dekker de viktigste kompetansemålene om bærekraft i læreplanen.

– Noe av det viktigste vi kan lære barn og unge er å ta vare på ressursene. I det siste har vi lest at unges klimaengasjement har falt, og det er lett å miste troen når hele jordas fremtid blir lagt på dine skuldre og klimademonstrasjoner ikke fører noen vei, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning i en pressemelding.

– Vi håper vår nasjonale bærekraftsuke har vist barn og unge at det nytter å gjøre noe. Når mange gjør litt, kan selv små ting vi kan gjøre i hverdagen ha stor betydning.

30 000 påmeldte elever

Over 30 000 elever var påmeldt årets bærekraftsuke. Den digitale løsningen gjorde det mulig for Håvard Tjora å undervise på over 600 skoler samtidig. Tjora er forfatter, eventyrer og Norges mest kjente mattelærer.

– På turene mine har jeg sett hvordan menneskelig forsøpling og forurensing påvirker naturen og dyra som bor der. Derfor var det givende å være med på en nasjonal bærekraftsuke og inspirere dagens unge til å gjøre en bedre jobb med å ta vare på jorda vår enn det min generasjon og de før meg har klart, sier Håvard Tjora.

– Jeg tenker at mye av det som skal til for å få verden på plass igjen, må politikerne ordne opp i, men ganske mye av det andre kan du og jeg gjøre selv. Bare noe så enkelt som å ikke kaste søppel på gata eller i naturen hjelper, sier Tjora i en av skoletimene.

Skoletimene ble sendt direkte fra Vitenparken på Ås. I løpet av sendingene fikk elevene høre fra marin- og skogsbiologer i WWF og til og med en liten hilsen fra Karsten Warholm som elsker å pante.

Små tiltak har stor effekt

Gjennom de tre livesendingene fikk elevene innblikk i hva som skjer med emballasjen de kildesorterer og flaskene de panter. Bærekraftskolens egne bærekraftsagenter besøkte Sirkel Glass sitt anlegg i Fredrikstad og fulgte et tomt syltetøyglass hele veien gjennom gjenvinningsanlegget, og videre til Studio Sirkel. Her fikk de prøve seg som glassblåsere sammen med Heidi Skofsrud, som jobber i Norges eneste glassblåseri hvor det kun brukes kildesortert glass.

– Ved hjelp av Håvards mattestykker fikk vi se hvor mye det faktisk betyr at vi panter og kildesorterer. Bare ved å sortere skolemelken kan barneskoleelever redde 27 trær fra å bli hugget ned hver dag. At noe som virker som en liten selvfølge, kan bidra til så mye i det store bildet, er inspirerende, avslutter Helgeland.

Undervisningsopplegget til Bærekraftsuka og Bærekraftskolen Live er utviklet i samarbeid med lærere og fageksperter, og produsert med støtte fra Sirkel Glass, Infinitum, Grønt Punkt Norge, Norsk Returkartong og Tine Skolelyst.

Opptak av livesendingene og undervisningsopplegget er tilgjengelig, helt gratis, på miljøskole.no.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE