Gullklypa til Rolf-Ørjan Høgset

Rolf-Ørjan Høgset mottok en sjekk på 5000 kroner fra Ragn-Sells og den nye vandrepokalen Gullklypa av gjenvunnet plast fra Birgitte Brekke (Frivillighetens år 2022) under Hold Norge Rent-konferansen i Trondheim. Foto: Magnus Dahlstrøm

Rolf-Ørjan Høgset fra In the Same Boat er vinner av den gjeve miljøprisen Gullklypa for sitt store pågangsmot og sitt utrettelige arbeid med In the Same Boat.

Høgset var en av fem finalister av over 44 innsendte forslag tilsendt juryen, og det var ikke en lett oppgave å velge en vinner blant ildsjelene. Det opplyser Hold Norge Rent som nettopp har avholdt sin årlige konferanse. Vinneren fikk den nye Gullklypa-prisen laget av Norwegian Trash, samt en sjekk på 5000 kroner fra konferansens hovedsponsor Ragn-Sells.

Selve pristrofeet er en vandrepokal laget av gjenvunnet plast. Materialene som er innsamlet for å lage prisen er overskuddsmateriale fra møbelproduksjon hos en av Norwegian Trash sine partnere (Cutfab i Drammen). Plastmaterialet i seg selv er laget av knuste spoler fra tekstilnæringa i Nederland, en plasttype som ellers ville blitt brent. Materialet produseres ved at de knuste spolene smeltes til en plate i en stor metallramme. Ingenting tilsettes, det er 100 prosent ren PS-plast. Den kvernes og smeltes også på 100% fornybar energi, forteller Hold Norge Rent.

Her er juryens begrunnelse:

«Rolf-Ørjan har et stort pågangsmot, bruker all sin tid og sine ressurser på In the Same Boat, og under hans ledelse har de gått foran når det gjelder antall tonn og systematisk opprydding av plast langs norskekysten i samarbeid mellom profesjonelle, lokale og frivillige ryddeaktører.

Rolf-Ørjan Høgset var én av tre stiftere av In the Same Boat i 2017 og har vært den tydeligste representanten for organisasjonen utad. Han har med sin kompetanse og profesjonelle utstyrspark jobbet jevnt og trutt for å effektivisere strandrydding, som har resultert i at de siden 2017 har ryddet mer enn 1 000 tonn. Arbeidet omfatter i tillegg til strandryddeaksjoner, opplæring og profesjonalisering av langtidsfrivillige strandryddere fra inn- og utland. Frivillige fra alle land står i kø for å bidra!»

Videre i begrunnelsen sier juryen at Rolf-Ørjan er en stor ressurs for andre som vil komme i gang med ryddeaksjoner.

In the Same Boat-lederen er en frittalende og en tydelig stemme i kunnskapsfora og offentlig debatt. Han er heller ikke redd for å si ifra til bedrifter som de finner avfall fra i strandlinjen, forklarer juryen.

Videre sier de: «Med sin bakgrunn fra tidligere karriere, har Rolf-Ørjan gjort In the Same Boat synlig i sosiale medier og nådd ut til mer enn en million mennesker, og mer enn 150 000 personer har respondert.»

Juryen avslutter sin begrunnelse med å konkludere at Rolf-Ørjan Høgset er en verdig vinner av Gullklypa 2021 for sin mangeårige innsats for en renere kyst, også med tanke på hvor mange frivillige In The Same Boat, med Rolf-Ørjan til rors, har klart å mobilisere.

– Vi må bli flinkere til å stå sammen, det er mitt håp fremover, sa en tydelig rørt vinner fra scenen under Hold Norge Rent-konferansen.

Helt siden Rolf-Ørjan startet i 2017 har hans mål vært at alle skal få være med. Den ferske vinneren forklarte også at han er opptatt av at de frivillige må være en del av løsningen. – Vi må bruke de ressursene vi har for å løse problemet med forsøpling og ikke sitte på hver vår tue, oppfordrer han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE