– Avgiften på avfallsforbrenning i Norge kutter verken utslipp eller fremmer karbonfangst, stikk i strid med Regjeringens målsetting. Løsningen er å utvide avgiften til også å gjelde restavfall som sendes ut av landet.
Det er konklusjonen fra utredningen om et alternativ til dagens CO2-avgift på avfallsforbrenning som konsulentselskapet Norwaste har laget på oppdrag for en rekke avfallsforbrenningsanlegg med Norsk Fjernvarme i spissen. Utredningen ble mandag presentert på et arrangement på Trehørningen ved Hamar, og anbefalingen der var altså at alt restavfall til forbrenning må ilegges avgiften, også det som sendes til forbrenning i utlandet.
To alternativer
Norwaste presenterte to alternativer til hvordan dette kan foregå.
Det ene alternativet går ut på å ilegge avgift på avfallsmeglere som søker om transport/eksporttillatelse tilsvarende avgiften som kreves inn fra forbrenningsanlegg i Norge og at denne innkreves av Skattedirektoratet på samme måte som med dagens avgift.
Det andre alternativet innebærer at det etableres en metodikk for å gjøre det enklere for forbrenningsanlegg å differensiere CO2-komponenten i mottaksavgiften på avfall til sine kunder. Dette for å stimulere til økt materialgjenvinning og reduserte utslipp. Denne metodikken bør utarbeides i dialog med miljø- og skattemyndighetene for å sikre at den gir anleggene mulighet til å få godkjent en anleggsspesifikk faktor på basis av blant annet differensierte mottaksavgifter på avfall som er levert til forbrenning.
Er gjort i andre land
Norwaste påpeker at lik avgift på avfall uansett hvor det forbrennes gjør at avgiften ikke får noen konkurransevridende effekt, og hindrer økt lekkasje til f.eks. Sverige. I utredningen har Norwaste sammenlignet løsningen for forbrenningsavgift i Norge med andre land og funnet at avgift på avfall til eksport allerede er innført i Nederland, Belgia og Frankrike uten at det har gitt noen problemer med EU-kommisjonen.
– Tappes for investeringsmidler
Under presentasjonen av utredningen fortalte daglig leder Marit Storvik ved Eidsiva Bioenergi sitt anlegg Trehørningen på Hamar at forbrenningsavgiften har sterk innvirkning på anleggets økonomi.
– Vi har tre konkrete miljøtiltak på gang for å fjerne CO2 fra vår avfallsbehandling, med potensiale til å fjerne over 100 000 tonn CO2 fra vårt anlegg alene. Selskapet kan dermed bli klimapositivt i løpet av få år. Da er det fortvilende at våre folk som har jobbet med utvikling nå må jobbe med å redde videre drift, samtidig som vi tappes for investeringsmidler, sa hun.
Hun opplyste at markedet for forbrenningstjenester responderte umiddelbart da regjeringen la inn en dobling av forbrenningsavgiften i statsbudsjettet for 2023. Dette skjedde samtidig som den svenske regjeringen fjernet en tilsvarende avgift for sine anlegg.
– Samtlige av våre leverandører krevde reforhandlinger. Det har gitt økonomiske konsekvenser, samtidig som mer avfall finner veien over til Sverige, sa Storvik.
Utredningen kan lastes ned her.
Les også:
Norwaste skal utrede alternativ til CO2-avgiften på avfallsforbrenning
Svenskene fjerner sin forbrenningsavgift
Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi til sak mot Staten
Forbrenningsavgiften lik for alle inntil videre