Forbrenningsavgiften lik for alle inntil videre

CO2-avgiften på forbrenning av avfall er fra 1. januar 2023 238 kroner for både kvotepliktige og ikke-kvotepliktige anlegg, og ikke hhv 476 og 95 kroner som vedtatt i Statsbudsjettet.

Årsaken er at mens departementet mente at ileggelse av både avgift og kvoteplikt ville innebære dobbel virkemiddelbruk, og derfor foreslo redusert avgift til de kvotepliktige i Statsbudsjettet, har EFTAs overvåkningsorgan (ESA) vurdert det slik at et unntak for kvotepliktige forbrenningsanlegg utgjør statsstøtte. Samtidig påpekte ESA at dette var en foreløpig vurdering og utelukket ikke at forskjellsbehandlingen kunne være forenlig med statsstøtteregelverket. Det ville i så fall kreve en formell notifikasjon til ESA.

Fra Skatteetaten får Kretsløpet vite at innføring av et rent fritak for avgiften for kvotepliktig utslipp, krever aksept fra EFTAS overvåkingsorgan (ESA). Det pågår her dialog mellom ESA og Finansdepartementet. Og at redusert sats for kvotepliktig utslipp, avhenger av endringer i den såkalte gruppeunntaksforordningen (GBER). Denne forordningen sier noe om hvilke tiltak som er forhåndsgodkjent av ESA, og som derfor anses som forenlig støtte. Støtte som oppfyller vilkårene i gruppeunntaket kan dermed tildeles uten notifikasjon på forhånd.

– EU-kommisjonen har foreslått endringer i GBER som kan innebære at det kan innføres en redusert avgift for kvotepliktig utslipp uten formell notifisering til ESA, men disse er ikke gjeldende ennå. Differensiering av satsene avhenger av at endringene innføres og vedtaket ble derfor vedtatt med ikrafttredelse fra den tid departementet bestemmer. Vi har per nå ikke informasjon om når endringene i gruppeunntaksforordningen vil tre i kraft, sier seksjonssjef Ole Vincent Jebsen i Skattedirektoratet til Kretsløpet.

Daglig leder i BIR Ressurs, Ingrid Hitland, er skeptisk til at informasjonen om endringen i avgiftssatsen kom så sent.

Det er derfor vedtatt en lik sats for alle anlegg som er den som skal brukes inntil videre, og den er på 238 kroner per tonn CO2, eller nesten 131 kroner per tonn avfall.

– Det er jo for så vidt et pluss for oss, men vi burde fått vite dette før, sier daglig leder i BIR Ressurs, Ingrid Hitland. BIR Ressurs tar imot både husholdningsavfall fra de kommunale eierne, men også store mengder næringsavfall. – Det hadde vært en veldig viktig informasjon å ha da vi forhandlet kontraktene våre i høst. Vi kan ha gått glipp av kontrakter med kunder som valgte å sende avfallet sitt til Sverige der avgiften nå er fjernet. Vi fikk et nyss om at det kunne bli slik i desember, men vi visste ingen ting sikkert før nå i januar. Forskjellen mellom kr 262 og kr 131 kan ha vært avgjørende i en slik vurdering. Det verste for bransjen er uforutsigbarheten, sier hun.

Skroll til toppen