Makspris på gass i Tyskland sørger for at Kronos Titan flytter produksjon dit

Ved årsskiftet flyttet Kronos Titan en tredel av sin produksjon fra Fredrikstad til selskapets bedrift i Tyskland. Årsaken er ifølge adm. dir. Jan Klauset at Tyskland i motsetning til Norge har innført energistøtte til industrien. Dette påvirker også mengden av restproduktet tynnsyre som brukes til stabilisering av flyveaske på Langøya.

– Det viktige for oss er å ha like rammevilkår som andre. Bekymringen nå er at norsk industri får dårligere rammevilkår enn annen europeisk industri, sier Klauset til Fredriksstad Blad.

Han sier videre at produksjonsflyttingen nå er midlertidig, men at er fare for at norske arbeidsplasser kan forsvinne for godt, hvis prisforskjellene på energi består.

Denne saken har skapt adskillig oppstyr i Østfold og Sindre Martinsen-Evje, leder i Østfold Ap, har tatt kontakt med Statsministerens kontor for å få et møte med flere departementer for å beholde arbeidsplassene ved Kronos Titan. Dette skjer etter at partiets stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås ikke fikk gehør hos næringsminister Jan Christian Vestre for å senke gassprisene.

Også LO-sekretær Arne Tomasgard reagerer kraftig på skjevheten i gassprisene.

– Når Tyskland har innført en makspris på gass for industrien betyr det at tysk industri kan benytte seg av billig norsk gass. Dette er ren galskap. Norsk gass er med andre ord billigere for tysk industri i Tyskland enn for norsk industri i Norge, sier Tomasgard til nettstedet FriFagbevegelse.

Tove Stuhr Sjøblom, direktør I NOAH Solutions, sier mengden tynnsyre fra Kronos Titan er dimensjonerende for aktiviteten på Langøya, men at en midlertidig reduksjon er håndterbar.

Hovedproduktet fra Kronos Titan er jernsulfat som blant annet brukes til rensing av avløpsvann. Men restproduktet tynnsyre fraktes som kjent til Langøya, der den blant annet altså brukes til å nøytralisere flyveaske fra avfallsforbrenningsanlegg. Det dreier seg om betydelige mengder, rundt 250 000 tonn i året. Og når produksjonen flyttes fra Norge reduseres også mengden tynnsyre til Langøya. For de tre første månedene dreier det seg om rundt 20 000 tonn. Ifølge Tove Stuhr Sjøblom utgjør ikke dette noe problem. Men hun sier at det er mengden tynnsyre som er dimensjonerende for hvor mye alkalisk avfall de kan ta imot. – En varig reduksjon av produksjonen ved Kronos Titan vil helt klart ha konsekvenser for oss, vi har jo langsiktige kontrakter for mottak av flyveaske, sier hun til Kretsløpet.

Men en varig reduksjon ligger det foreløpig ikke an til. – Vi planlegger ingen varig flytting av produksjonen fra Norge. Men å drive energiintensiv industri er krevende, vi er nå i en situasjon der energiprisene i Norge er blant de høyeste i Europa, sier direktør Jan Klauset ved Kronos Titan til Fredriksstad Blad.

Og den midlertidige produksjonsnedgangen har heller ingen innflytelse på investeringsplanene på Langøya, som nå kan realiseres etter at Kommunal- og distriktsdepartementet opphevet tiltaksforbudet på øya. – Vi har holdt prosjektet i gang og skal levere på det vi har fått Miljødirektoratets tillatelse til. Plan- og grunnarbeidene er nå i gang, sier Tove Stuhr Sjøblom.

Skroll til toppen