Hold Norge Rent utvider ryddedugnaden

Søppelsekker, hansker og en plan for avfallshåndtering er alt du trenger for å rydde, er oppfordringen fra Hold Norge Rent

For 12 år siden startet Hold Norge Rent Strandryddedagen, og nå lanserer organisasjonen en ny nasjonal dugnad for å få fjernet søppel i byer og tettsteder over hele Norge.

– Hold Norge Rent inviterer til en ny nasjonal ryddedugnad med mål om å fjerne søppel i byer og tettsteder over hele Norge. Lørdag 6. mai inviterer vi alle til å ta med venner og familie og lage egen ryddeaksjon eller melde seg på et arrangement hvis det finnes noe planlagt i nærheten, skriver organisasjonen i en pressemelding og opplyser at i Oslo skal Hold Norge Rent, frivillige, medlemmer og samarbeidspartnere rydde langs hele Akerselva fra Frysja, Kjelsås til Sukkerbiten i Bjørvika.

Forsøpling fra land havner i havet på mange måter. I byer og tettsteder innenlands kan søppel forsvinne fra gateplan, for eksempel med overvannet, ned i kumlokk og videre direkte ut i nærliggende elver. Og med elvene reiser søppelet videre til havet. Ting detter ut av fulle søppelkasser, tas med vinden eller av fugler, faller ut av lomma vår osv.

– Steder langs kysten er spesielt utsatt fordi det er så kort vei fra byrommet til sjøkanten. Målt i vekt er 70-80 % av plasten i havet blitt transportert fra land via elver og kystlinjer, sier prosjektleder for Byryddedagen Heidi Gromstad.

Forsøpling fra land er faktisk den største kilden til forsøpling på strender, ved kysten og i havet.

– Derfor er det viktig at vi holder byen vår ren og fri for forsøpling. Hvis vi rydder i byer og tettsteder, bidrar vi til en ren kyst og et rent hav, forklarer Gromstad, og oppfordrer samtidig til å ta hensyn til hekkende fugl langs elver, i skogen og i busker og kratt hvor det sjelden ferdes mennesker.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE