Ragn-Sells anlegg i Helsingborg vil kunne håndtere 30 000 tonn slam-aske per år, noe som tilsvarer produksjon av 15 000 tonn fosfor i form av kalsiumfosfat per år.
Miljøselskapet Ragn-Sells har besluttet å investere i et nytt anlegg for utvinning av fosfor fra avløpsslam. Det nye anlegget er basert på innovasjonsselskapet EasyMinings Ash2Phos-teknologi og skal etableres i Kemiras lokaler i Helsingborg. Denne investeringen forventes å skape nye arbeidsplasser i Helsingborg, både i installasjonsfasen og når anlegget settes i drift i 2028. Det opplyser Ragn-Sells i en pressemelding.
Det nye anlegget i Helsingborg skal gjenvinne fosfor fra kloakkslam ved hjelp av Ash2Phos-teknologien, som altså er utviklet av innovasjonsselskapet EasyMining. Gjennom prosessen kan mer enn 90 prosent av fosforet i asken fra forbrent kloakkslam gjenvinnes, noe som gjør det mulig å erstatte fosfor fra gruver i land som Russland og Marokko med lokalt produsert, resirkulert fosfor.
– Svensk og europeisk landbruk står overfor store utfordringer med økende kostnader etter Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig er den globale matforsyningen truet av klimaendringer og mangel på innsatsvarer. Her er resirkulert fosfor en viktig del av løsningen, ikke minst fordi Sveriges egenproduksjon av mineralgjødsel er svært begrenset i dag, sier Anders Kihl som er Ragn-Sells’ forsknings- og utviklingssjef.
Samtidig utvinnes også jern og aluminium fra vannbehandlingskjemikaliene som brukes til å binde fosfor i slammet i renseanleggene. Kemira kan deretter gjenbruke både jernet og aluminiumet, noe som er enda et skritt mot sirkulær håndtering av avløpsvann.
Ifølge FN skyldes nesten halvparten av de globale klimautslippene utvinning og prosessering av jomfruelige råvarer. Fosfor resirkulert ved hjelp av Ash2Phos-teknologien tilsvarer teknisk sett jomfruelig fosfor og kan samtidig redusere tungmetaller i næringskjeden og redusere avhengigheten av import.
Ash2Phos-anlegget i Helsingborg vil kunne håndtere 30 000 tonn slammaske per år, noe som tilsvarer produksjon av 15 000 tonn fosfor i form av kalsiumfosfat per år.
– Ved å gjenvinne fosfor fra forbrent avløpsslam kan vi redusere utslippene med cirka 20 000 tonn karbondioksid årlig, samtidig som vi bidrar til en tryggere matforsyning for Sverige og Europa. Anlegget åpner også for mer sirkulære materialstrømmer i fremtiden, noe som gir oss håp om en mer bærekraftig og ressurseffektiv verden, sier Anders Kihl.
I 2021 ble et prosjekt for å utvinne næringsstoffet fosfor fra avløpsslam bevilget 51 millioner SEK i støtte fra Klimatklivet, den svenske satsingen på teknologi som reduserer klimautslipp. Ash2Phos-fabrikken i Helsingborg blir den andre fosforgjenvinningsfabrikken i Europa. Den første fabrikken, som skal ligge i Schkopau, i Nord-Tyskland, er for tiden under bygging og er planlagt i drift allerede i 2027.