Selskapet SoilSteam lanserte 13. juni sin nye maskin SoilSaver 20 under en godt besøkt seanse på Ås. Den skal kunne rense 20 tonn matjord for uønskede organismer hver time, uten bruk av kjemikalier. Og interessen fra entreprenørbransjen og avfallsaktørene er stor.
Bakteppet er biomangfoldlovens strenge regler om spredning av fremmede organismer. Og vi fikk høre fra blant andre Statens Vegvesen at store mengder matjord faktisk fraktes lange veier og havner på deponi, fordi den kan inneholde frø av uønskede arter. Det dreier seg ikke bare om de mye omtalte hagelupinene, andre arter som ble nevnt er rynkerose, gullregn, kjempebjørnekjeks, kjempespringfrø og filtarve. Og det var BaneNor og Vegvesenet som tok kontakt med SoilSteam for å få utviklet en mobil maskin som kan behandle jordmasser på stedet. Som firmanavnet tilsier er det damp som skal kverke de uønskede organismene i jorda. Og det hele startet med at tre bønder i Vestfold begynte å eksperimentere med damping av jord på 90-tallet. Da handlet det om en maskin som beveget seg på åkeren og dampet det øverste jordlaget for å hindre spiring av ugras. En av disse bøndene var far til gründer i dagens selskap, Hans Christian Westrum. – Jeg er vokst opp med jorddamping, sier han til Kretsløpet. Og utviklingen av en maskin til landbruket som beveger seg på jordet og kverker ugras uten bruk av kjemikalier pågår fortsatt.
Men i denne omgang handler det altså om SoilSaver 20, en diger kontainer med en trommel, gassbrenner og en masse sensorer som skal sjekke at all jorda får tilstrekkelig temperatur. Kapasiteten oppgis til 20 tonn pr time, men Rakel Blaalid, forskningsleder på Envir, bemerker at dette ikke gjelder for gjennombløt jord i Bergen. Dette selskapet har nemlig kjøpt den første maskinen og skal også ha de to neste. Dampenheten vil koste rundt 5 millioner kroner, men at utstyr for innmating og utmating vil komme i tillegg.Oddbjørn Bergem er CEO i SoilSteam. Han forteller at selve behandlingsenheten koster fem millioner kroner, men at utstyr for innmating og utmating vil komme i tillegg. Å produsere damp er energikrevende, det oppgis at dieselforbruket i brenneren er ca 4 liter pr tonn behandlet jord.
Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 4