Firmaet Pointbreak har sammen med Norner bygget et pilotanlegg og planlegger nå å bygge et fullskala demonstrasjons- og forskingsanlegg der de kan demonstrere og lære opp de som er interessert i å kjøpe teknologien.
– Produksjonen av plast kommer bare til å øke. Om vi ikke finner en måte å handtere den på, etter at den har gjort nytta si, kommer det til å gå galt, sier Rune Johansen til Vest-Telemark Blad. Han er operasjonell leder i firmaet Pointbreak, som holder til i Treungen teknologipark. Tidligere jobba Johansen i oljeindustrien. Nå har han spesialisert seg på gjenvinning av plast.
– Plast blir jo laget av olje. Dette er en teknologi vi har kunnskap om. Vi kan nytte kunnskapen vi har fra olje- og gassindustrien, forklarer Johansen.
Det er først og fremst gjenvinning av matvareemballasje de sikter seg inn på. Den utgjør mer enn 40 prosent av plasten på det norske markedet. Matvareemballasje er vanskelig å gjenvinne, og går i dag i all hovedsak til forbrenning, forteller han.
Pointbreak jobbar for å finne metoder for å gjenvinne plasten kjemisk. Teknologien er avansert, og firmaet Norner har blitt engasjert som forskings- og utviklingspartner.
Norner holder til i Porsgrunn, og forsker på polymere og plast. Sammen har Pointbreak og Norner utviklet teknologi og bygd et pilotanlegg for gjenvinning. I anlegget går vasket og oppkuttet plast gjennom en prosess som blant anna omfatter pyrolyse, og ut kommer pyrolyseolje. Av denne oljen kan en lage ny plast.
I motsetning til plast som går gjennom ei mekanisk gjenvinning, der den blir smelta om til nye produkter, kan denne plasten brukes til både matvareemballasje og medisinsk utstyr.
– Vi bryter ned plasten til molekylnivå. Produktet en får ut er byggesteinen i ny jomfruelig plast, forklarer Johansen.
Pointbreak og Norner samarbeider om å utvikle teknologi for kjemisk gjenvinning. Og det er fyrst og fremst teknologien Pointbreak vil selge. Da er det viktig å ha et anlegg der en kan demonstrere og lære opp de som er interessert i å handle. Selskapet planlegger derfor å bygge et fullskala demonstrasjons- og forskingsanlegg som skal ligge i Treungen, et tettsted i Nissedal kommune.
For ei krone har Pointbreak fått kjøpe tomt av kommunen til bygging av anlegget.
– Det kommer til å gi høgkompetansearbeidsplasser, og vi treng også operatører til å drive anlegget, seier Johansen.
Dei har fått støtte fra Norges forskingsråd til et fireårig forskingsprosjekt, og håper at det ikke er så lenge til de kan sette i gang med bygging.
Det er Vest-Telemark Blad som forteller dette.