Shell stopper biodrivstoffprosjektet i Åmli

Til tross for til sammen 1,3 milliarder kroner i støtte fra EUs innovasjonsfond, Enova og Innovasjon Norge stoppes nå investeringene i biodrivstoffproduksjon i Åmli. Shell har etter teknologitesting og nye kostnadsberegninger kommet til at den økonomiske risikoen i det såkalte Biozin-prosjektet er for høy.

– Vi er dessverre ikke kommet dit at vi har nødvendig trygghet rundt kostnader og fremtidige inntekter til å sette i gang bygging av et fullskala-anlegg basert på IH2- teknologien. Vi ønsker nå å arbeide videre med Biozin og Bergene Holm for å se på andre muligheter i Åmli, sier Andrew Murfin, i en pressemelding. Han er leder for Shells globale avdeling for nye drivstofftyper.

Han legger vekt på at det verken er stedsvalget eller samarbeidspartnerne som er problemet:  – Vi setter enormt stor pris på støtten som prosjektet har mottatt i Norge, inkludert fra Åmli kommune, Agder fylke og den norske Staten gjennom Enova og Innovasjon Norge. Biozins konsept og lokasjon har fortsatt stort potensiale for å utnytte restråstoff fra skogbruk og sidestrømmer fra sagbruksindustrien. Vi har hatt et fantastisk partnerskap med Bergene Holm og Biozin – som har modnet prosjektet på en eksemplarisk måte og tilrettelagt nødvendig infrastruktur og løsning på alle forhold knyttet til logistikk. Med bakgrunn i alt det gode arbeidet som er nedlagt, håper vi å finne andre muligheter sammen, sier Murfin i meldingen.

Direktør Thomas Skadal i Biozin legger i meldingen ikke skjul på sin skuffelse. – Nå må vi bruke litt tid på å revurdere planene og se på hvilke andre muligheter vi har. Samtidig må vi erkjenne at dette er et stort tilbakeslag for oss, sier han.

For det er et stort prosjekt til over ti milliarder kroner som nå havner i skuffen. Etter planen skulle hele 800 000 m3trevirke av ymse slag bli til 110 000 millioner liter ferdig flydrivstoff og biodiesel årlig, samt 70 000 tonn biokull. I tillegg skulle det fanges rundt 200 000 tonn CO2. Dette blir det altså ikke noe av, men den påbegynte opparbeidingen av industritomten på Jordøya som skulle huset Biozin-anlegget, skal fullføres. Ifølge pressemeldingen skal Shell her dekke 70 prosent av en forventet kostnad på ca 100 millioner.

Skroll til toppen