Sorteringsløsning for «blandet plastemballasje»

Gjennom det svenske sorteringsanlegget WMS Nordic AB har gjenvinningen av «blandet plastemballasje» fått kortere reisevei. Hittil i 2024 anlegget mottatt rundt 1000 tonn «blandet plastemballasje» fra næringslivet, som har blitt samlet inn gjennom Plastretur-systemet.

Det opplyser Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Hos WMS blir den blandede fraksjonen finsortert for å sikre materialgjenvinning av de ulike plastfraksjonene, og den transparente folien blir hovedsakelig solgt til skandinaviske anlegg. Her blir den materialgjenvunnet og brukt i nye resirkulerte plastprodukter – emballasje og granulat.

– Dermed ender norsk innsamlet plastemballasje opp som resirkulert plast i Skandinavia. Det synes vi er veldig bra. Vi ønsker at kretsløpet vårt skal være mest mulig kortreist når det lar seg gjøre, så vi er veldig glade for avtalen vi fikk på plass med WMS for 2024, sier prosjektleder Are Magnus Adolfsen i Plastretur.

Björn Peters er en av eierne av WMS, som ligger i Falkenberg i Malmø-området. Han forteller at de selger transparent folie hovedsakelig til Skandinavia og i tillegg noe til Baltikum. De sorterer også ut farget folie og andre plastkvaliteter som sendes til materialgjenvinning. Selskapet har også en ambisjon om å gjenvinne egen plast.

– Vår målsetning er at vi i slutten av 2024 eller begynnelsen av 2025 skal begynne å vaske og granulere i Falkenberg, sier Peters.

Etter at Plastretur i 2022 startet å tilby innsamling og gjenvinning av «blandet plastemballasje» til alle næringslivsinnsamlere, har dette blitt en stadig viktigere og mer populær fraksjon.

I 2022 ble det levert rundt 3000 tonn plastemballasje og i 2023 6000 tonn. I 2024 er det hittil samlet inn rundt 5000 tonn. Plastretur sender også noe av den blandende plastemballasjen til Polymertrade i Litauen. Adolfsen forklarer hvorfor dette er en viktig og populær fraksjon slik:

– Det er en mulighet for innsamlere, som har kunder som ikke kan sortere i ulike plastkvaliteter. Blandet plastemballasje skal ikke erstatte gode kildesorteringsløsninger, men være et ekstratilbud for å materialgjenvinne det som tidligere ble samlet inn som energiplast og gikk direkte til forbrenning.

Slik fungerer «blandet plastemballasje»

Innsamler samler inn blandet plastemballasje fra sine kunder. Plastretur organiserer og dekker kostnaden for transport og sortering av fraksjonen. Innsamler får en godtgjørelse på 200 kroner per tonn som sendes til gjenvinning, forutsatt at det er høy andel emballasje.

I 2024 sendes plasten til enten WMS eller Polymertrade. Ved sorteringsanleggene blir fraksjonen finsortert (klar og farget folie, hardplast, laminater, diverse plast, avfall som ikke er plast). Det blir også foretatt plukkanalyser for å kvalitetssikre innholdet. I tillegg er det viktig for Plastretur å rapportere riktige emballasjeandel til myndighetene.

Alt i følge Grønt Punkt Norge / Plastretur

Skroll til toppen