I dag starter det mobile anlegget FossilEye å sommerjobbe med autentisk avfall. Etter en gjennomført pilottur med testavfall i tre svenske kommuner i løpet av vinteren, skal FossilEye i sommer gå i drift i fem uker på Gärstad i Linköping i Sverige. Sortering av plast er dermed i ferd med å bli en vinn-vinn-avtale: Kunder med forretningsavfall som investerer i resirkulering vil betale mindre – samtidig som de reduserer karbondioksidutslipp.
Tekniska Verken driver sammen med Vattenfall Värme, Umeå Energi og leverandøren RoboWaste utviklingen av målesystemet FossilEye, som raskt skanner hvor mye plast som er i et lass med avfall. Et digitalt øye avgjør hva som er plast, hvilken type plast det er, og fremfor alt hvor store mengder det er. Resultatene av den gjennomførte pilotturen har vært positive og nå er det på tide med neste steg. Det skriver Tekniska Verken i en pressemelding.
– Det føles veldig bra at vi nå kan gå inn i fasen med skarpe tester. FossilEye favoriserer resirkulering ved kilden, med mål om å redusere mengden plast som går til avfallsforbrenning, samtidig som det er mulig å spore opprinnelsen. Vi mener det er svært problematisk at den som forårsaker plastavfall slipper å ta ansvar for utslippene som plasten gir, sier Henrik Lindståhl, forskningsleder i Tekniska Verken-konsernet.
Det vil nå være mulig å knytte utslipp direkte til avfallssamleren og på sikt gå bort fra den gamle tradisjonelle metoden med å ta betalt for håndtering per kilo. I stedet kan hver avfallsgenerator faktureres direkte for de fossile utslippene den forårsaker. Tekniska Verken har primært til hensikt å bruke FossilEye på næringsavfall.
– En måte å øke tempoet i overgangen til et sirkulært og fossilfritt samfunn er at bedrifter som kaster fossilt materiale i sitt næringsavfall tar klimakostnaden. Ved å analysere avfallet vi mottar fra våre kunder, oppstår det klare gevinster for de som investerer i gjenvinning høyere opp i avfallshierarkiet. De kan ta klimasmarte produktvalg, redusere bruken av engangsplast og forbedre sorteringen, sier Henrik Lindståhl.
I tillegg til det økonomiske insentivet åpner den nye teknologien for muligheten for å flytte avfallsutslippene fra fjernvarmekunden til avfallsavsenderen regnskapsmessig. Så vel Naturvårdsverket som ulike miljøsertifiseringssystemer vil enkelt kunne få tilgang til den eksakte klimapåvirkningen fra avfallskundene slik at utslippene kan knyttes til aktørene som forårsaker dem. I motsetning til i dag vil reduserte avfallsmengder bedre klimaregnskapet til avfallskundene, noe som styrker insentivene til å jobbe aktivt for reduserte avfallsmengder.
Les også: Ny effektiv metode for å identifisere og måle plast i avfall testes ut