Astrid Skarheim Onsum har vært konsernsjef i Norsk Gjenvinning i godt og vel tre måneder. Hun tror på ny teknologi, videre vekst – og et nært samarbeid mellom private og offentlige aktører.
Det meste av sin yrkeskarriére har 51-åringen hatt i selskaper eid av Kjell Inge Røkke. – Jeg begynte først i Reinertsen Engineering, men etter et par år gikk jeg over til i Kværner. Dette konsernet hadde da hele 85 000 ansatte og kjempestore prosjekter i Nordsjøen. Jeg arbeidet blant annet ved Kværner Rosenberg og på Osebergfeltet og gikk mye med vernesko og hjelm. Etter hvert fusjonerte Kværner med Aker, jeg fortsatte med store prosjekter og fikk lære hvor viktig det er med godt samarbeid. Etter hvert gikk jeg mer over fra ingeniøroppgaver til ledelse, og jeg ble ansvarlig for ingeniørvirksomheten i Aker Solutions. Og de siste årene har jeg altså jobbet med havvind, som CEO for Aker Offshore Wind, oppsummerer hun.
Dette selskapet ble altså børsnotert i august 2020 og fikk som en del andre grønne etableringer en god mottagelse av investorene. I dag er selskapet priset til rundt 3,5 milliarder.
– Hva er årsaken til at du forlater en slik spenstig nyetablering for å gå over til avfallsbransjen?
– Jeg har fortsatt stor tro på havvind og var ikke akkurat på jobbsøking. Men jeg ble forespurt, og etter å ha fått forklart hva dette dreide seg om syntes jeg det ble stadig mer interessant, faktisk så spennende at det ble helt umulig å si nei. Å ta bedre vare på ressursene er en helt fundamental utfordring for oss, det kjennes veldig meningsfylt å sette kreftene inn på å gjøre dette bedre.
– Er Norsk Gjenvinning nå et stort nok selskap for denne oppgaven, eller er det fortsatt et mål å vokse?
– Jeg har stor tro på at det er skalafordeler innen gjenvinning. Gjennom arbeidet med vårt nye papirsorteringsanlegg har vi sett hvor enorme mengder som faktisk skal til for å kunne gjøre dette optimalt, og jeg tror dette gjelder flere fraksjoner. Svaret er altså at vi fortsatt vil vokse, både gjennom oppkjøp og såkalt organisk vekst. Men vi er samtidig opptatt av å være en god og nær samarbeidspartner alle de stedene der vi har anlegg, med god kontakt til kunder og lokalmiljø. Vi skal kombinere volum og stordrift med nærhet og lokalkunnskap, det er vår utfordring.
Les hele intervjuet i Kretsløpets magasinutgave nr 6-2021