Nå starter Tekniska Verken og deres samarbeidspartnere uttesting av FossilEye, verktøyet som skal kunne måle plastinnholdet i avfall. Utstyret sendes på en «pilottur» i tre svenske byer.
FossilEye skanner, måler og analyserer plast i avfall. Det er plasten som utgjør størstedelen av avfallets fossile innhold. Verktøyet gjør det mulig å spore kilden og finne ut hvilke avfallskunder som er flinke til å sortere ut plasten. Målet er å redusere andelen plast i avfallet.
FossilEye er en helt nyskapende metode for skanning av avfall i varmesentraler. Det er basert på en videreutvikling av teknologien som brukes for å identifisere materialer ved maskinell avfallssortering. Stikkprøver fra blandet industriavfall kjøres inn i anlegget og spres utover et to meter bredt belte. Gjennom et digitalt øye i form av et kamera skal verktøyet raskt kunne fastslå hva som er plast og hvilken type plast det er, derav navnet FossilEye.
Systemet er utviklet av selskapet RoboWaste i Jönköping på bestilling fra Tekniska Verken i Linköping, Vattenfall Värme og Umeå Energi. Nå skal verktøyet testes grundig i et mobilt prototypeanlegg i tre svenske kommuner: Linköping i november, Uppsala i desember og Umeå i januar.
– Alt handler om at vi vil unngå å brenne plast. Nå har vi endelig en digital, automatisert metode for å spore plastavfallet og det føles veldig godt at vi nå har kommet så langt i arbeidet at FossilEye er klar til å bli testet ved våre ulike anlegg, sier Henrik Lindståhl, forsknings- og utviklingsingeniør ved det Tekniska Verken i Linköping, og en av prosjekteierne til FossilEye i en pressemelding.
Ansvaret for CO2-utslippet rettes mot avfallskunden
Ifølge dagens regelverk er det ikke den som leverer plast i avfallet som står til ansvar for karbondioksidutslippene som plasten forårsaker. Det ansvaret lander i stedet på kraftvarmeverkene, via EUs kvotehandelssystem, og fjernvarmekundene, via fjernvarmens klimapåvirkning i for eksempel ulike miljøregnskap. Dette skuldes at analysen av andelen plast i dag gjøres i røykgassen fra forbrenningen, noe som gjør det vanskelig å spore kilden til avfallet. At det nå blir mulig å spore plastavfall vil derfor også bidra til å gjøre systemet rundt håndtering mer rettferdig.
– FossilEye representerer et kjærkomment verktøy for alle kraftvarmeverk som i dag betaler for karbondioksidutslippene som forårsakes av plasten i avfallet fra store aktører. Vår visjon er at bruk av FossilEye skal bli en akseptert praksis ved landets og Europas anlegg for energiutvinning fra avfall, sier Ulf Kullh, forretningsutvikler, i Umeå Energi.
Kan skape økonomiske insentiver for bedre sortering av plast
Målet er å lage et system som gjør det lønnsomt å gjøre det riktige helt fra starten, altså å sortere plasten ut til materialgjenvinning. På denne måten skapes det insentiver for de som er høyt oppe på avfallspyramiden til å investere i økt gjenvinning av plast.
– Dette er en ny måte å tenke plast i avfall på, og det skal lønne seg å sørge for at plast ikke går til forbrenning. På sikt ønsker vi at dette skal føre til at mindre plast havner i avfallet og avfallsforbrenningskundene får et insentiv og kan stille krav til avfallet de samler inn. Vi vil raskt kunne informere kundene om hvor mye plast avfallet deres inneholder, noe som vil være et viktig moment når vi skal lage avtaler med våre kunder, sier Per Kallner, utviklingssjef, Vattenfall Värme.
Parallelt med pilotturen utvikler IVL Svenska Miljöinstitutet en metode for å verifisere ytelsen til skannesystemer som FossilEye. Verifikasjonen skal utføres med tanke på målenøyaktighet, kapasitet og hvilke typer avfall måleverktøyet er egnet for. Resultater av dette vil komme våren 2024.