Avgjørelsen om nedlegging utsettes

Fredag 14. juni var saken om avfallsforbrenningsanlegget i Hallingdals framtid oppe i representantskapet. Styret hadde innstilt på nedleggelse, men flertallet av eierne i Hallingdal Renovasjon IKS vil ikke vedta nedlegging av avfallsovnen i Kleivi ennå.

Avisa Hallingdølen forteller at representantskapet blant annet vedtok å få gjort en ekstern gjennomgang av mulighetene. Representantskapet, som er selskapets høyeste organ med 14 representanter fra de sju eierkommunene, vedtok følgende:

* Representantskapet mener det er viktig at man går flere runder for å se saken i et overordnet samfunnsperspektiv og se på hvilke muligheter som kan finnes i videre drift før en avgjør den endelige skjebnen for forbrenningsovnen. Finnes det lokale kapasiteter som kan samarbeide slik at det kan bli markedsmessig og miljømessig klokt å satse videre?

* Det eksterne arbeidet må leveres i løpet av første kvartal 2025.

* Drifta av avfallsovnen blir holdt i gang fram til fjerde kvartal 2026. Dersom store og/eller uforutsette hendelser eller kostnader skulle oppstå i forbindelse med drifta av avfallsovnen, må man vurdere stopp tidligere.

Vedtaket ble fattet med et flertall fra Ål, Hol, Hemsedal og Flå. Gol, Nesbyen og Krødsherad stemte mot og stemte dermed for styrets innstilling.

I mai vedtok styret en anbefaling om å legge ned forbrenningsovnen i siste del av 2026. Drifta av flisovnen og fjernvarmeanlegget skal fortsette, mente styret.

Det er i hovedsak i tråd med tilrådinga fra administrasjonen.

Styreleder Hanne Brunborg orienterte representantskapet, og sa ifølge Hallingdølen at hun etter artikler og leserbrev i avisa ville legge fram fakta fordi «det er framstillinger som ikke er korrekte av det jeg har lest».

Når det gjelder drifta av anlegget, viste Brunborg til at mengden restavfall skal ned på kort tid og vedlikeholdsbehovet på anlegget er stort. Utslippene til luft er store, men tiltak har hatt noe effekt.

Det foreligger en rapport som er grunnlaget for konklusjonen om å avvikle ovnen.

– Rapporten er ikke basert på internt arbeid, slik en kan ha fått inntrykk av. Det er brukt ekstern kompetanse både på teknisk og økonomisk utredning, sa Brunborg, og uttrykte samtidig uro for at det er vanskelig å få tak i rett kompetanse for drift av anlegget.

– Det har blitt framstilt som at vi har jobbet isolert i selskapet. Men det har vi ikke. Vi har hatt dialog med Upstream AS (som har planer om et oppdrettsanlegg) og Hallingdal Trepellets.

Fram mot representantskapets møte har kommunene drøftet saken, og det er liten tvil om at dette er, og har vært, ei svært utfordrende sak.

I flere kommuner har det blitt ytret ønske om en bredere utredning av en ekstern aktør. Det var signalet og ønsket fra Hemsedal. Ordfører Pål Rørby viste til at det har store konsekvenser for kommune, innbyggere og miljø.

– Formannskapet ønsker mer ambisiøs kartlegging av vekstmuligheter. Vi er ikke bundet av dette, men signalet fra administrasjonen er at dette ikke var godt nok opplyst. Og når så mange er usikre, og dersom det er en mulighet for videre drift, bør vi ta oss tid til det.

– Vi må gi oss selv tid, sa Ål-ordfører Solveig Vestenfor. – Vi må få tak i mer søppel hvis det skal være grunnlag for å drive videre. Det er ei grense for hvor mye abonnentene skal betale. Finnes det andre måter å rigge ovnen på? Tanken vår er å be om ekstern vurdering og i denne perioden avholde en workshop hvor alle gode krefter kunne være med og tenke gode tanker. Dersom en ekstern rådgiver også sier at det rette er å legge ned, blir kanskje det svaret.

Vestenfor kom med et forslag til vedtak basert på vedtaket fra formannskapet i Ål.

Tom Rune Skredderberget Blakkestad mente administrasjonen og styret har gjort en god jobb. Han og ordfører Heidi Granli varslet at Gol ville stemme for styrets forslag.

– Tendensen i markedet viser at vi har for lite søppel. Og det blir enda mindre framover. Potensialet for stor inntjening på varmen, er ikke til stede. Det er vanskelig å gå for videre investeringer enn det vi har gjort. Jeg er ikke interessert å påføre abonnentene større økonomisk usikkerhet. Våre abonnenter skal ha lavest mulig avgifter, sa Blakkestad.

Fra Krødsherad kom det støtte.

– Vårt utgangspunkt er å følge styrets tilråding. Vi er redde for utgiftene innbyggerne og fritidsboliger får med eventuelt nye låneopptak som blir belasta kommunen. Det er billigere og miljømessig bedre å sende avfallet til større ovner, sa Andreas Torp.

Også fra Nesbyen kom signal om å støtte styrets innstilling. Kristian Noreng sa han var urolig for nye investeringer og hva det vil påføre kommunen og innbyggerne av nye utgifter. Han viste også til at avfallsmengden går ned.

Fra Flå var Kristian Akervold klar:

– Vi bør ta selvkritikk på at vi ikke bad om ekstern bistand fra start. Det er aldri for seint å gjøre det rette. Det er klokt med ekstern vurdering. Vi har tid til det i en så viktig sak. Hvis den konkluderer med det samme, kommer jeg til å stemme for nedlegging.

Hol-ordførar Sigrid Simensen Ilsøy delte Akervolds syn. Hun var også enig med Vestenfor om å arrangere en innovasjonslab for å lytte til innspill. Ilsøy pekte også på målet om å hente inn mer avfall.

– Det er avfall som kan gå i ovnen som kjører forbi og ut fra Hallingdal. Det kan vi se på i en ekstra runde.

Skroll til toppen