– Dårlig kvalitet står i veien for gjenvinning

Bellonas seniorrådgiver Olaf Brastad mente at kvaliteten på dagens byggevarer er så lav at det blir meningsløst å oppfylle høye krav til materialgjenvinning.

– Å gjenvinne 70% av byggavfallet blir nesten umulig når det settes så mye produkter med dårlig kvalitet og høyt innhold av miljøgifter på markedet. Kjeft på produsentene og fortell at dere er lei av å ta hånd om all den dritten de lager!

Bellonarådgiver Olav Brastad steppet inn for statssekretær Christian Anton Smedshaug og holdt åpningsinnlegget på årets byggavfallskonferanse. Han brant som vanlig ikke inne med sine frustrasjoner, innlegget var et kraftig angrep på leverandørene av byggevarer. – Slike varer har stadig kortere levetid, det brukes veldig mye som er av simpleste sort, sa han.

Trine Dyrstad Pettersen i Byggevareindustrien skylte på entreprenørene, som hun mente presser leverandørene så hardt på pris at det går utover kvaliteten.

Men Brastad møtte motbør fra Trine Dyrstad Pettersen, teknisk sjef i bransjeforeningen Byggevareindustrien. – Produsentene vil gjerne levere kvalitet, men er nødt til å senke kravene for at entreprenørene skal kjøpe. Det er disse som utgjør markedet og prispresset er tøft, sa hun. Men kanskje kommer hjelpen fra EU-kommisjonen. En ny bred miljøpakke, «Fit for 55» er som kjent under utvikling her. Innholdet i denne ble gjennomgått av Per Anker-Nilssen, seniorrådgiver for NHO i Brüssel. Han kunne blant annet berette at en kraftig utvidelse av virkeområdet til det såkalte økodesigndirektivet er under oppseiling. Hittil har dette bare omfattet produkter som bruker energi, nå er ambisjonen at det skal gjelde nær sagt alt. – Det vil bli stilt krav til varighet og reparerbarhet. Men det er viktig at industrien nå melder seg på og deltar i utformingen av dette regelverket, slik at det blir mulig å praktisere, sa han. Anker-Nilssen varslet også en «Renovation Wave», som blant annet tar sikte på å redusere antallet rive/byggeprosjekter og i stedet øke graden av rehabilitering.

– Kommisjonens nye Sircular economy action plan vil bli lagt fram 30. mars. Lekkasjene så langt tyder på at den er enormt omfattende og svært ambisiøs. Og dette vil munne ut i regerlverk som vil gjelde også her. Så det er viktig at norske myndigheter henger med i svingene, sa Anker-Nilssen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE