Svensk Plaståtervinning vil sende ikke gjenvinnbart avfall til Norge

Den andelen av plast og annet avfall som ikke kan gjenvinnes i Svensk Plaståtervinnings nye anlegg Site Zero skal energigjenvinnes uten klimagassutslipp. Og dette skal skje i Norge.

Det blir mulig gjennom et samarbeid mellom norske Renor og deres morselskap Norcem som er en del av Heidelberg Cement Group. Det kommer fram i en pressemelding fra Svensk Plaståtervinning.

Restavfallet skal sendes og behandles ved Renors anlegg som alternativt brensel i sementproduksjonen i Norcems fabrikk i Brevik. Avfallet erstatter da kull og bidrar dermed til minskede utslipp av karbondioksid. Det som genereres av CO2 skilles ut og fanges opp med CCS-teknikk, og fraktes deretter vestover med båt og pumpes deretter i rør til lagring under havbunnen i Nordsjøen.

– Samarbeidet gjør at vi både kan bidra til å erstatte kull som brensel og dessuten unngå utslipp i forbrenningsprosessen. Jeg er svært glad og stolt over dette samarbeidet, sier direktør i Svensk Plaståtervinning Mattias Philipsson i pressemeldingen.

Renors direktør, Jarle Haugedal uttaler i samme pressemelding at dette er med på å muliggjøre en sirkulær økonomi. – Vi utnytter alle ressurser i avfallet og får samtidig bort uønskede stoffer fra kretsløpet. CCS er en av de absolutt beste industrielle teknikkene for å redusere CO2-utslipp, sier han.

Til Kretsløpet opplyser Philippson at tidsperspektivet på det hele er et par år fram i tid. Site Zero skal være ferdig utbygd og i drift i løpet av 2023, og han ser for seg å begynne å sende materiale til testing i Norge så snart Site Zero er oppe og går.

– Vi har inngått en intensjonsavtale med Renor om at vi skal intensivere samarbeidet med dem. Samarbeidet innebærer at begge parter må teste seg fram til riktig kvalitet og riktige prosesser slik at vi får dette til å fungere sammen. Renors tidsplan er vel enda et år eller to fram i tid før deres CCS-teknologi er på plass, rundt 2024 eller 2025. Så vi får tilpasse oss etter hverandres tidsplaner og samarbeide fram til vi finner de riktige løsningene som fungerer, sier Phillipsson.

Les også: Verdens største anlegg for plastgjenvinning skal bygges i Motala

Skroll til toppen