Bioplast kan sorteres ut med NIR-teknikk

Et forsøk som er utført av TotalEnergies Corbion og Tomra i fellesskap viser at det er enkelt å sortere ut den melkesyrebaserte bioplasten PLA fra blandet plastavfall.

Polymerforetaket TotalEnergies Corbion og gjenvinningsspesialisten Tomra Recycling har gjennomført vellykkede tester for å skille bioplasten PLA ut fra blandet plastavfall. Det rapporterer Nordisk Bioplastforening.

PLA er en melkesyrebasert bioplast som er bionedbrytbar og som ikke egner seg for gjenvinning sammen med vanlige fossilbaserte termoplaster. Derimot kan den samles inn og brukes som råstoff for ny PLA. Dette gjøres allerede av TotalEnergies Corbion.

Forsøkene på å sortere ut PLA fra blandet plastavfall ble gjennomført ved Tomras anlegg i Mülheim-Kärlich i Tyskland. Der brukte man en sorteringsmaskin med NIR-teknikk (Near Infra-Red). Resultatet viste at det var enkelt å sortere ut PLA-plasten for eksempel i form av beger og brett fra det øvrige plastavfallet. Etter sorteringen kunne PLA-plasten gjenvinnes i sin helhet og med stor grad av renhet.

Det ble også testet om PLA-plastprodukter utilsiktet havnet blant utsorterte PET-flasker, noe ingen PLA-produkter gjorde i denne testen.

– Forsøkene viser at ved hjelp av infrarød teknikk kan PLA-produkter enkelt sorteres ut fra annet kommunalt avfall, og i miljøer med lukkede kretser der det utelukkende brukes PLA-flasker og PLA-krus, er mengden PLA tilstrekkelig høy for å gjøre det økonomisk mulig å samle inn, sortere og rengjøre PLA, sier Jürgen Priesters, SVP TOMRA Feedstock.

Testen ble først og fremst utført for å vise at PLA enkelt kan sorteres ut fra usortert og kontaminert kommunalt plastavfall og at PLA slett ikke forurenser avfallsstrømmer som består av resirkulerte fossile PET-emballasjer.

– Disse påstandene er nonsens. Denne og mange andre lignende tester bekrefter at det ikke finnes noen tekniske hinder for effektivt å separere og resirkulere PLA fra annet blandet plastavfall, sier François de Bie, Senior Marketing og Supply Chain Director ved TotalEnergie.

Denne saken ble først publisert på nettstedet Recyclingnet.se

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE