Den nedslående brannstatistikken ved norske avfallsanlegg fører til at forsikringspremier og egenandeler øker drastisk. Og den største forsikringsaktøren KLP har sagt opp sine private kunder, fra årsskiftet står blant andre Franzefoss og Ragn-Sells uten forsikring på sine anlegg.
Disse problemene har nå nådd riksmedia og NRK hadde flere innslag om problematikken 10. januar. Her fortalte blant annet konsernsjef Truls Markussen i Franzefoss at de fra nyttår står uten forsikring for sine 18 gjenvinningsanlegg. – Vi får ingen respons fra noen i hele verden når vi nå skal fornye forsikringsavtaler. Fra nyttår har vi ingen forsikringsordning på plass og da blir det enten å være selvassurandør eller finne alternative løsninger ved å bygge opp fond. Vi må jo sørge for at vi er i stand til å bygge opp igjen selv om det brenner. På sikt vil dette gi dyrere tjenester, sier han til NRK Sørlandet.
Fra KLP sier direktør Elin Evjen at de etter flere år med mange store hendelser er nødt til å ta grep. Og det innebærer altså kraftige premieøkninger og dårligere dekning for de offentlig eide avfallsselskapene. Men det betyr altså også rett og slett oppsigelse av private kunder.
Hos Ragn-Sells as forteller adm.dir. Vidar Svenning Olsen at de er i samme båt som Franzefoss. – Vi var kunder hos KLP, men de sa opp forsikringen før jul. Vi arbeider nå med å få på plass ny forsikring via megler, men det er ikke lett. Samtidig arbeider vi selvsagt ufortrødent med å redusere risikoen for og konsekvensene av brann ved våre 22 anlegg, sier Olsen til Kretsløpet. Han legger til at det er uheldig for konkurransen at de private selskapene ikke får forsikret anleggene mens de offentlige aktørene fortsatt har et tilbud.
Bakgrunnen for denne situasjonen er naturligvis den sørgelige brannstatistikken.
Ifølge tall fra Norsk Industri er det i snitt et branntilløp daglig ved norske avfallsanlegg og 80 prosent av de med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier. Men Truls Markussen i Franzefoss tegner et litt bredere bilde: – Vi får alt mulig fra folk som har ryddet hjemme, fra litiumbatterier som utvikler varme og tar fyr når de går gjennom kverna, til fyrverkeri og nødbluss fra loftet til bestefar. Dette tar lett fyr og vi lager jo brensel basert på restavfallet som kommer inn, sier Markussen til NRK Sørlandet.
Les mer i Kretsløpets neste papirutgave nr 1-2023.