Renovasjonsarbeidere i Norsk Gjenvinning Renovasjon i Kristiansand og Vennesla jobber i gjennomsnitt 300 timer overtid i året, ifølge tillitsvalgt Jonas Gyllander. Det skriver Fædrelandsvennen.
– Folk jobber seg syke. Jeg vet at det blant annet er flere som har fått ryggproblemer. Jeg har hørt med ulike kollegaer og det ligger på omtrent 300 timer i året i gjennomsnitt. Det er mange som har mer også, sier tillitsvalgt for renovasjonsarbeiderne i Norsk Gjenvinning Renovasjon i Kristiansand og Vennesla, Jonas Gyllander.
Fellesforbundet bekrefter til Fædrelandsvennen at de har vært i møter med Norsk Gjenvinning Renovasjon om overtiden.
– Jeg har tidligere vært i møter med selskapet om brudd på tariffavtalene med tanke på arbeidstid og overtid, samt feil avlønning, sier Ole Einar Adamsrød i tariffavdelingen i Fellesforbundet i Kristiansand.
Innrømmer brudd
Fædrelandsvennen har spurt arbeidsgiver Norsk Gjenvinning Renovasjon om overtidsbruken. De svarer ikke på om de kjenner seg igjen i at mange jobber 300 timer i året, men innrømmer at fjoråret innebar brudd på arbeidsmiljøloven.
– 2022 var et utfordrende år for oss driftsmessig og medførte derfor brudd på AML-bestemmelsene, som vi nå jobber med å se nærmere på i detalj. Godtgjørelse for overtid jobber vi med å få oversikt over og vil sikre at blir rettet opp i, innen neste lønnskjøring, skriver kommunikasjonssjef Bim Kase i en e-post.
Hun sier de nå ser framover.
– Fram til nå har vårt fokus vært å sikre nok mannskap til å lukke avvikene vi har hatt på henting. Det er godt å kunne si at disse er lukket. Nå starter det langsiktige arbeidet der vi jobber med å løse de utfordringene vi har erfart, som inkluderer å redusere arbeidsmengde, øke rekruttering, samt ruteplanlegging. Dette diskuterte vi med tillitsvalgte i går og ble enige om videre fremdrift, sier hun til Fædrelandsvennen.
– Hvor mange brudd på arbeidsmiljøloven er det snakk om?
– Vi jobber med å kvalitetssikre tallene våre, når vi har det skal dere få svar, skriver Kase.
– Jeg er overrasket
Konsernsjef Arild Bjelland i Avfall Sør sier på sin side at overtidsbruken og bruddene på arbeidsmiljøloven er nytt for han.
Bjelland forteller at de har jevnlige driftsmøter med Norsk Gjenvinning Renovasjon. Mandag formiddag var han også i møte med underleverandøren.
– Så dere har ikke vært oppmerksomme på dette tidligere?
– Nei, brudd på arbeidstidsbestemmelsene har vi ikke blitt gjort oppmerksomme på tidligere. Vi må finne ut hva som er korrekt og hvordan vi skal forholde oss til det.
Opprinnelig fortalte Norsk Gjenvinning Renovasjons daglige leder Grethe Raasoch Simonsen at hun ikke kjente seg igjen i beskrivelsen av arbeidsforholdene. Tidligere denne uken kunne likevel konsernsjef i selskapet, Bjørn Arve Ofstad, avsløre at de har vært kjent med utfordringene.
– I perioder har det vært akseptabelt og i perioder har det vært dårligere enn vi skulle ønske. Det skyldes først og fremst hyppige lederskifter. Når du ikke lykkes er det forståelig at både renovatører og innbyggere reagerer, sa han til Fædrelandsvennen.
På fire år har det lokale renovasjonsselskapet hatt fem ledere.
Han fortalte samtidig at de jobbet med nye kjøreruter, som skal få ned overtiden.
Tillitsvalgt Jonas Gyllander sier han har lyst til å tro på at løsningene som presenteres skal gi en bedre framtid for de ansatte.
– Det virker som de har tatt grep nå, så man må krysse fingrene og satse på at det går som planlagt, sier Gyllander.
Norsk Gjenvinning Renovasjons kontrakt med Avfall Sør om søppelhenting i Kristiansand går ut ved nyttår. Men sistnevnte har opsjon om forlengelse av kontrakten. Begge parter virker å være interesserte i å fortsette. Kontrakten er opprinnelig verdt 176 millioner. Alt i følge Fædrelandsvennen.
Les også:
Avfall Sør ilegger Norsk Gjenvinning Renovasjon en million i dagbøter