Bærekraft og samarbeid på agendaen i Østfold

FNs bærekraftsmål 17 – Samarbeid for å nå målene – var utgangspunkt for bærekraftskonferansen som ble arrangert i regi av AFRY, NOAH, NCCE, og med Fredrikstad Næringsforening som støttespiller, denne uken.

Her ble det satt lys på hvordan det jobbes med bærekraft i industrien i Østfold, men programmet hadde også innslag av statusrapporter og inspirasjonsforedrag fra inn og utland ellers.

Konferansen ble innledet av ordførerne i Sarpsborg og Fredrikstad som ønsket velkommen, og næringsminister Jan Christian Vestre som sendte sin hilsen på skjerm til de bortimot 100 deltakerne.

Med på skjerm var også tidligere utviklings- og miljøminister Erik Solheim. Fra Kina og ga han sitt teknologioptimistiske bilde av verdenssituasjonen sett fra et asiatisk perspektiv.

Einar Bratteng, som jobber med sin doktorgrad i avfallsrett med den sirkulære økonomiens dilemmaer som tema, fortalte om hvordan Europa mangler kritiske råmaterialer for framtida. Og hvilke dramatiske konsekvenser det kan få for lokal sjølråderett her i landet når forekomster av disse mineralene blir påvist og EØS-relevante forordninger krever at de skal utvinnes.

Allsidig program

Vi fikk høre om utviklingen av et nytt næringsområde i Østfold, Viken Park, hvor samspillet mellom de ulike bedriftenes energistrømmer, produkter, restprodukter og avfallsprodukter blir sett i sammenheng. Det er signert intensjonsavtale med Fredrikstad Fjernvarme for å optimalisere energiforbruket på området. Og Østfold Avfallssortering har planlagt å legge anlegget sitt her.

Trøttheten etter lunsj fordampet før den fikk satt seg da Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersens stupte ut i sin humørfylte inspirasjonsprat om bærekraftig business. Og så ble det konkrete eksempler på produktutvikling basert på nanocellulose fra Norske Skog Saugbrugs i Halden og tomatproduksjon basert på matavfall ved den Magiske fabrikken i Vestfold. Vi fikk også høre om European Resource hub og Torbjørn Leidahls planer om en europeisk børs for sekundære råvarer.

Selvfølgelig hadde arrangørene sine egne presentasjoner også. AFRY oppsto i 2019 da konsulentselskapene ÅF og Pöyry slo seg sammen, og vi fikk en presentasjon av deres virksomhet og prinsipper. NOAHs konsernsjef Anders Lægreid orienterte om selskapets arbeid med utvikling av nye gjenvinningsmetoder i tillegg til aktiviteten på Langøya og i Nittedal  – og om horisonter og begrensninger i volum. Og Norsk Senter for Sirkulær Økonomi som er en næringsklynge med Arena-status i Innovasjon Norges klyngeprogram ble presentert av prosjektleder Benedikte Bekkevold Hansen.

Det var Kristofer Larsen fra NOAH og Fredrik Hellström fra AFRY som hadde fått ideen til konferansen og som sto for gjennomføringen.

Vil bli gjentatt

Ideen til konferansen kom opp under et møte mellom Fredrik Hellström, som er såkalt Business Unit Manager and Head of sustainability i AFRY Consult, og klima- og bærekraftsrådgiver i NOAH, Kristofer Larsen, og det var de to som dro det hele i land. På spørsmål  fra Kretsløpet om dette er noe som kommer til å bli gjentatt, svarer Larsen et uforbeholdent ja.

– Vi har allerede snakket om det, og kanskje neste samling vil foregå på vestsida av Oslofjorden. Prosessindustrien er sterk i Østfold, men det er jo mye som foregår på Vestfold- og Telemarksida også. Vi vil ha fokus på det næringslivet som kan være med og bidra til gode løsninger rundt det grønne skiftet, de som jobber aktivt med disse tingene vil være naturlige deltagere på en slik konferanse. Og vi må utfordre litt – det er lett å bli passiv; Man forholder seg kanskje til de rapporteringskravene man har, og så blir det med det. Men det holder ikke at det overordnede målet er å tilfredsstille et rapporteringskrav. Man må tørre å løfte det litt mer. Når man får bærekraft integrert inn i arbeidet, begynner ting å skje – og da blir selskapene også mer attraktive finansielt sett. Og med dette utgangspunktet tror jeg vi kan forsvare å ha en sånn årlig konferanse. Vi har fått veldig gode skussmål på denne samlingen, og jeg ser for meg at dette kan bli en fast møtearena som kan veksle på å bli avholdt på øst- og vestsida av Oslofjorden, sier han.

Skroll til toppen