Nektes å starte butikk på det nye, topp moderne anlegget

Renovasjon i Grenland ønsker å erstatte bytteteltet med en gjenbruksbutikk i forbindelse med oppgraderingen av gjenvinningsstasjonen på Rødmyr. Butikken er nedfelt i planer og skisser til 90-millioners oppgraderingen, men Skien kommune sier nei til å realisere den. I alle fall der den er tiltenkt.

Det er Telemarksavisa som forteller dette.

– Hadde vi fått mulighet til å selge herfra, kunne det trolig finansiert å ha én ansatt i butikken. Kundene ville blitt våre hundre tusen besøkende. Vi ønsker jo å redde brukbare gjenstander, framfor at det blir kastet. Derfor har vi planlagt denne gjenbruksbutikken, sier Anne Berit Steinseth.

Hun er daglig leder for Renovasjon i Grenland (RiG). Tirsdag oppdaterte hun politikerne i teknisk utvalg om oppgraderingen på Rødmyr, adgangskontroll på anlegget, samt sortering av søppel.

– Vi tenker en ganske enkel butikk i stedet for et byttetelt som i dag hvor det blir mye rot og gris. Vi har forhørt oss med ulike aktører om de vil drifte en slik butikk, men det er ikke aktuelt uten at de får betaling. Derfor tenkte vi å drifte selv, sier Steinseth.

Årsaken til at administrasjonen i Skien kommune sier nei har med hva området er regulert til å gjøre.

– Vi er veldig positive til en ombruksbutikk. Det er ønskelig, som i Jernbanegata i Porsgrunn. På Rødmyr er det kun tillatt med storhandel, ifølge reguleringsplanen. Da vil det kreve en dispensasjon. Vi kan ikke åpne for en type handel som det ikke er lov til, svarer byutviklingssjef Mette Gundersen.

Hun peker på Skien sentrum som et alternativ for en slik butikk.

Kim Kise (Frp) mener det bør kunne åpnes for en butikk på Rødmyr, hvis fordelene vurderes som klart større enn ulempene.

Det ville ikke byutviklingssjefen være med på, og minner om bestemmelsene som er gitt av politikerne selv.

– Kommuneplanens arealdel er vedtatt av bystyret, og denne ligger til grunn for føringene, sier Gundersen.

Anne Berit Steinseth og RiG skulle gjerne sett at det ble gitt en åpning.

– Administrasjonen vil si nei både til dispensasjon og om vi søker reguleringsendring. Det koster for mye å kjøre en sånn søkeprosess. Vi synes det er synd. En slik gjenbruksbutikk ville gitt oss noen større muligheter, sier Anne Berit Steinseth som vurderer muligheten for å etablere en butikk i sentrum som for dyr.

– Det ville kostet ganske mye mer, og en butikk der måtte blitt driftet av andre aktører, som også vil ha penger for det. Jeg ser ikke for meg det nå. Vi har ikke midler til en slik mulighet, sier Steinseth.

Det er nylig innført adgangskontroll på området.

Ellers høstet RiG mye ros fra politikerne i teknisk utvalg. Dette etter at Steinseth orienterte om gebyrer, adgangskontroll på deres mye besøkte anlegg og potensielle problemstillinger.

– 75 prosent av kostnadene til våre brukere dekkes av gebyrene. Da ønsker vi ikke at innbyggere fra andre kommuner skal komme og levere billig avfall hos oss. Det er nemlig mange som ønsker å benytte seg av vårt tilbud. Det er innbyggere fra andre kommuner som ringer og spør om de kan betale gebyrer til oss, nettopp fordi tilbudet vårt er gunstig sammenlignet med mange andre. Det er også åpningstidene våre, sier Steinseth.

RIG håndterer årlig 55 000 tonn avfall. Egne dunker for matavfall og plast har gitt resultater, kan Steinseth opplyse.

– Matavfallsmengden var økt med 27 prosent i fjor, sammenlignet med året før. Beregnet returgrad, altså hvor flinke vi er til å sortere, ligger på 61 prosent. Det oppfyller nasjonale krav, sier hun.

– På plastemballasje har vi økt med 45 prosent. Beregnet returgrad er litt over 48 prosent. Der har vi en liten vei å gå for å nå det nasjonale kravet i 2028, som er på 50 prosent, fortsatte RiG-sjefen i følge Telemarksavisa.

Du kan lese mer om oppgraderingen av gjenvinningsstasjonen på Rødmyr i Kretsløpet nr 3 2024 som er ute nå.

Skroll til toppen