Skulle satse stort på gjenbruk: Nå kastes kortene og prosjektet skrinlegges

Materialer ble blant annet hentet fra en gammel låve og skulle gjenbrukes som endel av satsingen på sirkulærøkonomi. Nå har ungdomsboligen stått bortgjemt og forlatt på et utendørs lager i snart to år – ingen av kommunene vil ha den.

Det er avisa Glåmdalen som forteller om den triste utviklingen av prosjektet som Kretsløpet omtalte i nr 2 2021.

– Vi må gå en ny runde og løse denne saken, huset må bort fra Skarnes videregående skole, konstaterer Anne Huse, daglig leder i Kongsvingerregionen IPR (interkommunalt politisk råd) og prosjekteier for O-house i Glåmdalen.

For litt over fire år siden gikk Kongsvinger-regionen høyt ut på banen. Det skulle satses tungt og målrettet på såkalt sirkulærøkonomi som virkemiddel for å nå de overordnede målene i Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.

Et av de mest konkrete prosjektene var O-house, en ny type miljøvennlige etablererbolig. Tanken var at minst 50 prosent av materialene i huset skulle være gjenbruk, og prosjektet var et samarbeid mellom Skarnes videregående skole, Topos Arkitektur, Glåmdal Interkommunale Renovasjonsselskap (GIR) og ulike lokale aktører i byggenæringen.

Budsjett på to millioner

Arkitekt Jon Guttormsen i Topos Arkitektur har laget modellen av hvordan den endelige boligen med alle tre modulene skulle se ut.

Budsjettramma var på totalt to millioner kroner. Innlandet fylkeskommune bidro med én million kroner og Statsforvalteren i Innlandet med 500.000 kroner, det øvrige var egeninnsats og personellressurser fra kommunene og GIR.

Materialer fra blant annet en låve i Bruvoll og det gamle herredshuset på Sand ble hentet inn for å brukes om igjen til prototypen. Den ene av tre moduler ble deretter bygget ved Skarnes videregående skole og sto så godt som ferdig tidlig på høsten 2022.

Så ble det full stopp for den grønne satsingen, som fikk nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Nå kastes kortene og prosjektet skrinlegges.

– Prosjekt er nå avsluttet med det ene bygget, sier prosjektleder Anne Huse.

– Løftet fram gjenbruk

– Gjenbrukshuset ble ikke akkurat noen suksess?

– I sirkulærøkonomi-perspektivet var det vellykket, prosjektet var med på å løfte fram gjenbruk av materialer som en mulighet og ikke bare fyll på ei søppelfylling.

– En annen positiv ting er at elever ved Skarnes videregående skole lærte hvordan man skulle håndtere brukte materialer, så i et læringsperspektiv vil jeg påstå at det var positivt, mener Huse, som konstaterer at noen ganger blir ting ikke helt som hva man hadde trodd.

Opprinnelig var det tenkt at den «grønne» etablererboligen skulle sendes på omvisning i kommunene for å skape blest. Slik ble det heller ikke.

Nord-Odal sa ja, så nei

– Transportkostnadene ble høyere enn hva vi trodde og vi hadde ikke penger igjen til den planlagte rundturen.

– Nå står gjenbrukshuset og støver ned på Skarnes?

– Vi var enige om at det skulle overdras til Nord-Odal kommune og det var planer om å sette det opp ved Milepelen på Sand, men det er ikke bare å gi bort et prosjekt som er finansiert med offentlige midler. Det måtte gjøres endel juridiske avklaringer.

– Så sa Nord-Odal kommune nei siden det ikke var midler igjen til å bygge de to andre modulene, som blant annet skulle inneholde sanitæravdeling. Dermed stoppet det.

Nå er Anne Huse innstilt på at saken tas opp i det interkommunale politiske rådet for finne ut av hva man skal gjøre med det tomme bygget som står ved Skarnes videregående skole. Hun forteller at det har kommet en henvendelse om kjøp, men den daglige lederen i Kongsvingerregionen IPR konstaterer at man da på nytt må gjennom «den juridiske mølla».

For tidlig ute?

– Noen vil sikkert stille spørsmål ved en slik bruk av offentlige midler?

– Det står et bygg der og det ble noe av, det er gjort læring og et prosjekt er et forsøk. Noen ganger lykkes man totalt, andre ganger ikke med alt, sier Huse.

– Og i dette tilfellet?

– Jeg tror vi hadde litt for store ambisjoner, prosjektet vokste underveis samtidig som det var mer kostnads- og tidkrevende å benytte brukte materialer enn hva vi trodde. Vi var kanskje også litt for tidlig ute, og fikk heller ikke napp hos større næringsaktører for å se på om det var mulig å oppskalere.

– Nå må vi forsøke å løse floka og finne ut hva vi gjør med bygget, varsler Anne Huse.

Fortsatt står det igjen 498.000 kroner i prosjektmidler. Anne Huse opplyser til Glåmdalen at dette er midler som ble øremerket til flytting og markedsføring.

 

Skroll til toppen