Tre av avfallsforbrenningsanleggene i Norge er kvotepliktige, de 23 andre er det ikke. Forskjellen er at Frevar, Sarpsborg Avfallsenergi og Borregaard hovedsakelig produserer damp til industri og derfor regnes som såkalte samforbrenningsanlegg, mens de andre først og fremst produserer strøm og/eller fjernvarme.
Nå har Frevar og SAE gått til søksmål mot Staten fordi de mener klassifiseringen av dem som kvotepliktig er feil. Det forteller Fredrikstad blad.
Ved utgangen av 2022 var prisen på CO2-kvotene 85,7 euro, eller drøyt 900 kroner, per tonn. Dette er en utgift som disse tre forbrenningsanleggene får i tillegg til forbrenningsavgiften. Riktignok er forbrenningsavgiften for disse anleggene lavere enn for de uten kvoteplikt, men heller ikke disse slipper helt unna den avgiften. Mens ikke-kvotepliktige anlegg fra og med januar 2023 betaler 476 kroner for hvert tonn CO2 som slippes ut, ble forbrenningsavgiften for de kvotepliktige anleggene i årets statsbudsjett halvert sammenlignet med i fjor og endte på 95 kroner pr tonn CO2 i år. Men når dette kommer på toppen av kvoteprisen oppleves det som konkurransevridende, og selskapene ønsker altså nå å prøve dette for retten.
Rettssaken er ifølge Fredrikstad Blad berammet over fem dager fra 17. april. Saken går for Søndre Østfold Tingretts lokaler i Moss. Formelt er det Staten, ved Miljødepartementet, som er motpart. I stevningen krever de to selskapene fastsettelsesdom for at de ikke er å anse som kvotepliktige. Dersom de ikke får medhold i dette krever de subsidiært at myndighetenes vedtak kjennes ugyldige, og at domstolen selv gjør en realitetsbehandling i saken.