Prishopp på plastposer virker

MENY har en nedgang i posesalg på 35 prosent etter at prisen økte i august i fjor. – Det er en svært gledelig nedgang som i perioden tilsvarer 11 millioner poser. Om trenden fortsetter så betyr det at vi minst sparer 15 millioner poser på årsbasis, og det er bare i Meny, sier Kenneth Skauge bærekraftansvarlig i Meny. 

–Vi er imponert over hvordan våre kunder har tilpasset seg og aktivt velger mer bærekraftige alternativer, sier Kenneth Skauge bærekraftansvarlig i Meny. Foto Meny

Fra 1. mai vil prisen på plastposer igjen øke, som følge av ny, høyere kontingent til Handelens Miljøfond. Da øker kontingenten fra 2 til 3 kroner pr solgte pose. Sist økte miljøkontingenten fra 1 til 2 kroner. Målet er å redusere plastposeforbruket ytterligere.

Lavere salg av plastposer har gitt en eksplosiv økning i salg av gjenbruksposer i Meny, så langt i år er den på hele 800 prosent mot samme periode i fjor. Salget av avfallsposer på rull har en økning på 130 prosent fra august og frem til april i år.

– Avfallsposene er billigere og mer miljøvennlige enn plastbæreposene, så dette er en ønsket utvikling og vi er imponert over hvordan våre kunder har tilpasset seg og aktivt velger mer bærekraftige alternativer. Nå må folk huske å ta med gjenbruksposen i butikken. Jeg ønsker ikke å se like stor økning i gjenbruksposer neste år; miljøgevinsten ligger jo i at de brukes igjen og igjen, sier Skauge i pressemeldingen som Meny har sendt ut.

EU og norske myndigheter har mål om maksimalt 40 plastposer per innbygger årlig innen 2025, mens vi i 2023 i gjennomsnitt brukte 104 poser per person. I 2022 var tallet 132 pr person. Vi er likevel et godt stykke unna Sverige som bruker 17 poser i året og danskene 30 poser i året.

Handelens Miljøfond bruker pengene de får inn på plast- og miljøtiltak. Fondet har blant annet ryddet 6 600 tonn avfall i naturen, inkludert 25 000 km kyst. Tusen plast- og miljøprosjekter har fått støtte.

Skroll til toppen