Islands ambassadør markerte milepæl i norsk EE-avfallshistorie

Islands ambassadør med rød hjelm og saks. Øvrige personer, fra venstre: Produksjonssjef Arturas Lubys, salgssjef Thomas Stange, prosessleder Aurimas Kucys. Foto Revac

Siden oppstarten i 1996 har Revac AS miljøsanert millioner av utrangerte elektriske og elektroniske produkter. Nylig mottok selskapet sin første forsendelse av EE-avfall fra Island på sitt hovedanlegg på Revetal utenfor Tønsberg.

Dette er et resultat av en nylig inngått kontrakt med Islands største aktør på feltet, Terra Efnaeyding. Avtalen innebærer at alt innsamlet islandsk EE-avfall i det aktuelle varesegmentet, heretter skal behandles hos Revac.

– Ja, det er ikke akkurat hverdagskost at vi får EE-avfall fra Island inn portene. Og selvfølgelig ekstra stas for oss at Islands ambassadør til Norge kunne være med å markere begivenheten, forteller en stolt Sales Manager i Revac, Thomas Stange i en pressemelding.

– Jeg har i dag fått lære at EE-avfall er verdens raskest voksende avfallsstrøm. I henhold til FN produserer hver og en av oss cirka åtte kilo EE-avfall årlig, med en samlet global mengde på uvirkelige 61 millioner tonn. Legg til at kun cirka 17 prosent blir gjenvunnet, og du forstår viktigheten av å sette EE-avfallsbehandling i system. Her spiller bærekraftfokuserte aktører som Revac og Terra en helt uvurderlig rolle. Tusen takk for en dag både til ettertanke og inspirasjon – og hjertelig til lykke med det norsk-islandske samarbeidet, sa Högni Kristjánsson, Islands ambassadør til Norge da han markerte oppstarten ved å klippe over en dertil egnet snor.

Stange peker på at det alarmerende verdensbildet innebærer et enormt tap av verdifulle materialer, med et tilsvarende gedigent utslipp av miljøskadelige stoffer.

– Nettopp derfor er det så viktig for alle involverte – myndigheter, miljøorganisasjoner, bransjen samt i siste ende også den enkelte forbruker, å bidra til høy oppslutning rundt riktig håndtering av EE-avfall. Fordi de miljømessige konsekvensene av å ikke håndtere avfallet på en god måte er så enormt store, sa Stange i pressemeldingen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE