Infinitums direktør Stein Olav Maldum tok på Sirkulærkonferansen et oppgjør med aktører som bruker PET-flasker som gjenvunnet materiale i sin produksjon, i stedet for å ta tilbake og gjenvinne sine egne materialer. – Dette er ikke sirkulærøkonomi, men spiraløkonomi, sa Maldum.
– Å bruke gjenvunnet materiale til å lage produkter som ikke kan gjenvinnes er degradering og vil aldri bli noe annet enn grønnvasking. Det er altfor lite fokus på å ta tilbake sine egne produkter å sørge for gjenvinning og ny bruk av materialene, sa han.
Maldum ga flere eksempler. – Michelin skryter av at de bruker gjenvunnet plast i sin dekkproduksjon. Og gjett hvilken plast, det er PET-flasker. Det betyr at en stor del av disse ender som mikroplast i naturen, det er definitivt ikke noe drikkevarebransjen ønsker. Også Grundig skryter av gjenvunnet plast i sine vaskemaskiner, det er også PET-flasker, det samme i Nortura sine poser for kjøttboller. Men hvis vi tror vi kan redde verden ved hjelp av brusflasker er vi ute og kjøre. Hennes & Mauritz sier i hvert fall fra om at det er PET-flasker som utgjør det gjenvunne materialet i klærne deres, men det hjelper lite når tekstilene som produseres ikke er gjenvinnbare. EU ser det også slik, her er det nettopp produsert et notat der de bekymrer seg over at tekstilbransjen bruker gjenvunnet materiale til å produsere ikke gjenvinnbare klær.
Alle må jobbe med sine egne produkter og sine materialer, ta disse tilbake og forsøke å gjenvinne dem så ressurseffektivt så mulig. Det har vi i drikkevarebransjen klart, vi er i ferd med å lukke loopen og 80% av materialet i nye flasker og bokser vil bestå av materiale vi selv har kjøpt tilbake. Mange andre bransjer kunne fått til mye mer, sa Maldum.