Norsk Gjenvinning kjøper dansk plastprodusent

SELGER OG KJØPER: Michael Bayer Thomsen (t.v), fram til nå CEO i Letbek og Thomas Mørch viser fram stoler laget av gjenvunnet plast.

Norsk Gjenvinnings datterselskap Zirq Solutions har nå kjøpt den danske plastprodusenten Letbek. Og blir dermed det eneste selskapet i verden med en industriell løsning for materialgjenvinning av medisinsk avfall, ifølge en pressemelding fra Norsk Gjenvinning.

Letbek står bak møbler som mange har et forhold til. De produserer blant annet Arne Jacobsens designstol Egget og Y-stolen, som preger mange hjem. I tillegg har de stoler som utnytter gjenvunnet plast, som Mater sin «Ocean Chair». I løpet av sine 49 år har selskapet opparbeidet seg en kompetanse på å utnytte resirkulert plast, heter det.

Men den mest kjente stolen Letbek leverer er Egget. Bildet er fra Letbeks hjemmeside.

Zirq Solutions er en avlegger av kabelgjenvinningsselskapet KMT Gjenvinning, som Norsk Gjenvinning kjøpte i 2018. Kunnskapen derfra er brukt til å videreutvikle nye løsninger for å gjenvinne medisinsk utstyr fra noen av verdens største farmasiselskaper , heter det videre.

– I 2018 ble 1,5 millioner tonn medisinsk avfall sendt til forbrenning bare i Europa og om helsesektoren var et land ville de vært den 5. største CO2-utslipperen i verden. At ledende aktører i denne bransjen nå går foran myndighetene ved å ta ansvar for avfallet fra produktene de selger viser hvordan de baner vei for andre bransjer, forteller CEO i Zirq Solutions, Thomas Mørch i meldingen.

Her heter det også at 70 prosent av det medisinske avfallet består av plast, glass og metaller. Avfallet som håndteres på Zirq Solutions sitt anlegg i Danmark må derfor separeres til rene høykvalitets materialer, noe som skal skje ved hjelp av avanserte sorteringslinjer. I tillegg tar Zirq Solutions også imot avfall som er kontaminert. For å kunne materialgjenvinne også dette har selskapet utviklet en teknologi der materialene dekontamineres, for deretter å kunne utnyttes på nytt i et sirkulært kretsløp.

Og gjennom oppkjøpet av Letbek skal disse materialene altså blant annet bli til møbler. – Det som er spennende med den sirkulære økonomien vi jobber for å skape, er at bransjer som tidligere ikke så på hverandre som naturlige partnere, nå finner løsninger for å bidra i klimakrisen vi står i. Dette er et veldig godt eksempel på samarbeid i verdikjeden for å lukke sirkelen, sier Michael Bayer Thomsen, daglig leder i Letbek. Han vil gjennom oppkjøpet nå bli medeier og inngå i ledelsen til Zirq Solutions.

Letbek har hovedkontor i Tistrup på Jylland, men også produksjon rett ved Poznan i Polen. Selskapet benytter allerede resirkulert plast i sine produkter, i 2022 var 80 % av de rundt 10 000 tonn plast selskapet brukte resirkulert plast, heter det.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE