Norske drikkevarebokser til England og Tyskland

Aluminiumsboksene fra Infinitums sorteringsanlegg i Fetsund skal nå sendes til England og Tyskland for gjenvinning til nye bokser.

I fjor sendte panteselskapet Infinitum mer enn 11.000 tonn aluminium fra 800 millioner bokser til gjenvinning ved Norsk Hydro sitt anlegg i Holmestrand. Men fra nå av skal boksene tas hånd om av det amerikanske selskapet Novelis, i et lukket system som utelukkende gjenvinner til nye bokser.

Fjoråret ble et rekordår for Infinitum, nesten 1,4 milliarder enheter fant veien gjennom panteautomatene, en økning på 18% fra året før.  Og godt over halvparten av enhetene er altså aluminiumsbokser – Til nå har våre bokser blitt resirkulert sammen med annen aluminium. Hos Novelis blir boksene holdt separat, slik at gjenvinningen blir enda mer effektiv og alle bokser kommer tilbake som nye, sier adm.dir. Kjell Olav Maldum i Infinitum. Spørsmålet blir da hvorfor dette er så viktig at det rettferdiggjør en betydelig lengre transport. – I Holmestrand smeltes boksene sammen med annen aluminium med andre legeringer. Dette gjør prosessen mer komplisert og gjør det umulig å garantere at boksene våre blir til nye bokser. Vi har en helt ren strøm med homogen vare og det mest miljøvennlige er at den gjenvinnes til samme produkt. Og transporten ut av landet vil skje med båt. At Hydro solgte valseverket i Holmestrand i vinter (til det amerikanske investeringsfondet KPS Capital Partners, red.anm.) har også skapt en ny usikkerhet, sier Maldum.

Adm. dir. Kjell Olav Maldum i Infinitum sier gjenvinning til samme formål gir den beste ressursutnyttelsen.

Novelis er verdens største aktør på gjenvinning av aluminium og tar hånd om 74 milliarder drikkevarebokser hvert år. En boks som pantes kan være tilbake i butikkhyllene som ny etter bare to måneder, oppgir selskapet på sine nettsider.

De norske boksene vil havne ved selskapets fabrikk Latchford, 30 km øst for Liverpool, som er Europas største på gjenvinning av drikkevarebokser. Eller i Düsseldorf i Tyskland, der Novelis driver verdens største valseverk Norf, i et 50/50 joint venture selskap med Norsk Hydro.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE