– De siste fem årene har Gemidan vært en passiv eier, selskapet er også en aktør som vi iblant møter i markedet. Det er derfor naturlig å skille lag, sier Kjetil Vikingstad til Kretsløpet. Han sier ambisjonen videre er å utvikle selskapet fra å hovedsakelig være en formidler av brensel, til å være en aktør som tilbyr et bredere spekter av løsninger innen sortering og gjenvinning. – Avtalen om å forsyne Quantafuel-anlegget i Danmark med plast er et eksempel på dette, sier Vikingstad.
Geminor AS ble opprinnelig etablert som et datterselskap av det danske selskapet GemiDan AS, for å drive med kverning og behandling av avfall/returflis i det norske markedet, dette skjedde i 1994. Men i 2004 ble det etablert et samarbeid med selskapet Vikingstad as, strategien ble endret til å omfatte eksport av avfallsbrensel (RDF) fra behandlingsanlegg for næringsavfall og Kjetil Vikingstad overtok 60 % av aksjene.
Siden har selskapet blitt en betydelig aktør i den europeiske gjenvinningsbransjen og spesielt etter 2010 har selskapet hatt en eksplosiv vekst. I 2010 håndterte selskapet 320 000 tonn avfall, i dag har dette vokst til mer enn 1,5 millioner tonn og selskapet har behandlingsanlegg og kontorer i Sverige, Danmark, Finland, England, Tyskland, Polen og Frankrike. Nylig ble det meddelt at selskapet er største aktør på eksport av avfall fra England i 2019, med 312 000 tonn, det er 11,5 % av den totale eksporten. Omsetningen i 2019 var på snaue 1,2 milliarder kroner.
Prisen Vikingstad og Schöpwinkel skal betale for aksjene er naturligvis ikke offentlig, men Vikingstad sier til Kretsløpet at danskene har fått «en god pris» for sin eierandel.