I begynnelsen av 2024 vil ReSource, sorteringsanlegget for plast som Quantafuel nå bygger i Esbjerg, stå ferdig. Det vil ha kapasitet til å sortere 160 000 tonn plast i året og vil dermed kunne håndtere alt tilgjengelig plastavfall i Danmark. Så mye plast vil de imidlertid ikke kunne få tak innenlands den første tiden. Til det er infrastrukturen for plastavfall foreløpig for dårlig i Danmark, og det vil være behov for å importere.
– Danske myndigheter har bestemt seg for å ta et skikkelig skippertak for plasthåndteringen som skal ta dem fra 0-100 på kort tid. De har satt enda høyere mål for materialgjenvinning av emballasjeplast enn Norge og EU. I dag er det svært liten sorteringskapasitet i Danmark, og nesten all plast blir enten eksportert eller sendt til forbrenning. Men med ReSource kommer løsningen, sier Astrid Mannion-Gibson som er kommunikasjonssjef for Quantafuel og ReSource Denmark.
– Det jobbes med å få infrastrukturen i Danmark opp på det nødvendige nivået for å nå gjenvinningsmålene, og i mellomtiden ønsker vi derfor å få plast fra nærliggende land som for eksempel Norge, Sverige og Finland. Vi har allerede inngått en avtale om 20 000 tonn husholdningsplast per år med finske Lassila & Tikanoja. Og vi ønsker mer samarbeid blant de nordiske landene for å oppnå høyere gjenvinningsgrad for alle, fortsetter hun.
Sorteringsanlegget som nå bygges eies med 50 prosent av Quantafuel, som også står bak konseptet, og 50 prosent av det grønne investeringsfondet Eurazeo som er basert i Paris. ReSource-anlegget skal kunne sortere plasten i ulike kvaliteter som oppfyller kravene til både kjemisk og mekanisk resirkulering.
Quantafuel har som kjent allerede et anlegg for kjemisk gjenvinning i Skive i Danmark.
– Quantafuels teknologi som er i bruk i Skive er en viktig faktor for å oppnå høy gjenvinningsgrad av plast i Danmark. Det er et av verdens største kommersielle anlegg for omdanning av plast til olje. Denne blir sendt til tyske BASF som produsere nye plastprodukter av den. Plasten som blir brukt i denne kjemiske prosessen er av en kvalitet som er vanskelig og uøkonomisk å resirkulere mekanisk, forteller Mannion-Gibson. Planen er at når sorteringsanlegget i Esbjerg står ferdig, vil fase to der være å bygge nok et anlegg for kjemisk gjenvinning av plast i tilknytning til det.
For øyeblikket fylles bygget i Esbjerg med høyteknologisk sorteringsutstyr. Det er den tyske produsenten Eggersmann med kjerneteknologi fra Norge og Tomra som leverer anlegget.
– For våre kunder er det viktig med sporbarhet, og vi arbeider med implementeringen av en digital tvillingløsning som gjør at plasten kan spores fra A til Å, slik at vi dermed vet hvor mye fra den enkelte leverandør som går til hvem og til hva, forteller hun.
Som kjent har Quantafuel nylig vært gjennom en kritisk periode økonomisk, men ble reddet av at over 80 prosent av aksjene ble solgt til det britiske avfallsselskapet Viridor. Viridor har økt Quantafuels lånefasiliteter til 1 milliard norske kroner, fra tidligere 250 millioner.
– Med de nye eierne er Quantafuel nå godt rustet for fremtidig vekst, kommenterer Mannion-Gibson.