Ragn-Sells finalist til stor miljøpris

Ragn-Sells´ metoder for å gjenvinne fosfor, nitrogen og kalium fra avfall har bragt selskapet til finalen i det som omtales som verdens største miljøpris. Montasje/foto: Sanne de Wilde

Med bakgrunn i sine tre patenterte teknikker for å gjenvinne viktige gjødselnæringsemner fra avfall er Ragn-Sells valgt ut som en av ti finalister til Curt Bergfors Food Planet Prize 2022. De to kandidatene som til slutt står igjen som vinnere av prisen får 2 millioner USD hver, noe som gjør Food Planet Prize til verdens største miljøpris.

De tre forskjellige, patenterte, metode som Ragn- Sells blir vurdert for, tar vare på og gjenvinner de tre viktigste næringsemnene i gjødsel til jordbruket. Det er snakk om metodene Ash2Phos for fosfor, Aqua2N for nitrogen og Ash2Salt for kalium. Uten disse tre viktige næringsstoffene ville det være umulig for bønder over hele verden å dyrke den maten vi trenger, spesielt i det perspektivet at jordens befolkning forventes å fortsette å vokse raskt. Det kan vi lese i pressemeldingen fra Ragn-Sells der de forteller om nominasjonen og finaleplassen.

Finalistene offentliggjøres over en periode på fire uker. Hittil er det kjent at også Apeel og Wonderbag er kommet til finalen. Den endelige avgjørelsen om hvilke to som skal vinne prisen blir fattet av en jury bestående av ti eksperter innenfor ulike områder, under ledelse av styreleder for Potsdam Institute for Climate Impact Research, Johan Rockström, og Michelin-kokk og leder for MAD Academy, Magnus Nilsson.

Curt Bergfors Foundation ble grunnlagt i 2019 av den svenske entreprenøren Curt Bergfors, som sto bak restaurantkjeden MAX Burgers. Curt Bergfors Food Planet Prize er nå verdens største miljøpris med et mål om å påskynde omleggingen til en bærekraftig næringsmiddelproduksjon.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE