Felles merkeordning rulles ut

Prosjektlederne Hildegunn Iversen, LOOP (t.v.) og Mona Sæther, Avfall Norge kan med tilfredshet konstatere at de nye symbolene nå er på plass på viktige TINE-produkter.

De nye kildesorteringssymbolene er nå å finne på emballasje fra Tine og Orkla. Og flere kommuner, blant dem Oslo, har forsynt sine nye avfallsbeholdere med dem. Meningen er at det etter hvert skal bli like symboler på avfall og avfallsbeholdere over hele Norden.

Lanseringen av nye, felles kildesorteringssymboler fant sted mellom reolene på COOP Mega Sjølyst. Stedsvalget skyldes at denne butikkjeden er blant de første innen varehandelen som tar i bruk de nye symbolene, og Sylvia Lofthus, kvalitetssjef for emballasje i kjeden, viste fram produkter med ny og gammel merking. Og Johanne Kjuus, bærekraftsansvarlig for Orkla Foods sa at all deres emballasje i løpet av et års tid vil være forsynt med de nye symbolene.

– Vi har jo en del varer med lang holdbarhet, så noe tid vil det ta. Hun fortalte at konsernet har som mål at de innen 2025 bare skal benytte emballasje som er gjenvinnbar.

Poenget med det hele er at det skal bli enklere for publikum å sortere riktig. Da bør det være samsvar mellom merkingen på emballasjen og avfallsbeholderne. Kommunikasjonsdirektør Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune hadde med seg en avfallsbeholder med de nye symbolene. – Vi har 80 000 beholdere og vil ikke bytte ut alle på en gang. Men der vi setter ut nye vil vi fra nå av benytte disse. Vi har mange innflyttere til Oslo som synes det er forvirrende å forholde seg til et nytt system. Og vi vet at motivasjonen er avhengig av at systemet er enkelt, sa hun. Målet er at alle landets kommuner skal innføre de nye merkene i løpet av en 5-årsperiode.

Prosjektet med felles merkeordning ble startet opp av Avfall Norge og LOOP i mai i fjor, men utgangspunkt i det danske systemet som der er tatt i bruk av et stort flertall av landets kommuner. Etter hvert har også svenskene kommet med, og bransjeforeningene i alle de fem nordiske land arbeider nå for å få til en felles merkeordning i hele Norden.

Kjersti Kristoffersen i Oslo REG sier de ikke brukte lang tid på å beslutte at alle nye avfallsbeholdere skal forsynes med de nye symbolene.
Sylteagurkglasset til høyre er forsynt med de nye symbolene, noe som forhåpentligvis gir forbrukeren bedre informasjon enn symbolene på glasset til venstre.
ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE